Societat 04/02/2013

Els treballadors de l'Hospital del Mar accepten treballar més i tenir menys dies lliures

A canvi, el consorci reincorporarà la majoria de treballadors afectats per l'ERO temporal, el primer presentat per un organisme públic

Efe
2 min

BarcelonaLa direcció i el comitè d'empresa del Parc de Salut Mar (PSMAR), que inclou l'Hospital del Mar i el de l'Esperança de Barcelona, entre d'altres, han acordat augmentar la jornada laboral, reduir els dies de vacances i reincorporar bona part dels gairebé 80 treballadors afectats per l'ERO temporal.

Es tracta del primer conveni col·lectiu en l'àmbit sanitari català signat després de les retallades, segons ha informat la direcció del Parc de Salut Mar. El conveni laboral ha estat aprovat, després d'un any de negociacions, en un referèndum pel 95% dels treballadors, amb 1.791 vots a favor i 96 en contra. L'acord, segons les mateixes fonts, ha permès incorporar la part més gran de les mesures de contenció de la despesa acordades i aplicades els últims exercicis. La gerent del PSMAR, Olga Pané, ha afirmat: "Estem satisfets amb l'acord, perquè com jo dic, el millor acord és l'acord possible, i aquest ho era".

En un comunicat, els responsables de Parc de Salut Mar han destacat que "per tancar aquest pacte, les dues parts han renunciat a diferents pretensions, han fet un important exercici de responsabilitat dirigit a garantir la sostenibilitat econòmica de l'organització, procurant ocasionar el menor perjudici als professionals i amb l'horitzó compartit de preservar la majoria de llocs de treball i de millorar la productivitat".

El conveni laboral preveu, entre altres coses, un augment de la jornada laboral de 1.624 a 1.660 hores anuals, la reducció de dies de vacances i la supressió d'algunes millores socials. També incorpora el concepte de retribució variable vinculat a l'objectiu de l'equilibri pressupostari de l'organització i preveu la creació de tres comissions tècniques de treball "amb la finalitat d'avançar en la millora de les condicions laborals".

A més de les comissions tècniques de classificació professional i retribució i de gestió de la borsa de treball, destaca la creació d'una comissió de l'àrea mèdica pensada com un espai de diàleg per tractar les condicions laborals d'aquest col·lectiu (guàrdies, carrera professional, etc.) i també la seva participació en la gestió clínica.

La situació laboral del PSMAR ha estat força peculiar els últims tres anys, ja que es tracta del primer organisme públic que va presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) com a part d'un paquet de mesures per fer front als reajustaments pressupostaris. El pacte assolit aquest dilluns ha permès reincorporar la majoria dels treballadors afectats per l'ERO.

El Parc de Salut Mar és un consorci sanitari públic format per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona que gestiona els hospitals del Mar, Esperança, Centre Fòrum i Emili Mira, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i les escoles d'infermeria i de formació professional sanitària.

stats