RETALLADES SANITAT
Societat 25/07/2011

El 68% de treballadors dels hospitals del Mar i de l'Esperança secunden la vaga

Un 68% dels treballadors dels hospitals del Mar i de l'Esperança de Barcelona, gestionats pel Consorci Parc de Salut Mar, han secundat avui les dues hores d'atur convocat en protesta per l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), que suposa l'acomiadament de 194 persones, 43 de les quals metges

Efe
2 min

BarcelonaFonts del sindicat Metges de Catalunya han assenyalat a Efe que el seguiment a l'hospital de l'Esperança ha estat del 72% i del 65% a l'hospital del Mar, però que malgrat la incidència de l'atur la protesta no ha estat molt visible perquè hi ha moltes persones de vacances, més del 30% de la plantilla, els suplents no s'atreveixen a sumar-se a l'atur i els serveis mínims són molt alts.

Els serveis en què més s'ha notat l'aturada, segons les mateixes fonts, han estat els de les consultes externes, on només s'han atès els resultats de proves complementàries d'urgència.

Des de CCOO s'ha denunciat a més que l'hospital de l'Esperança està pràcticament tancat, ja que només té oberts 50 llits, i que la plantilla actual, després de la retallada de més de cent llits dels últims mesos, "és com si estigués sempre de mínims".

A aquesta mobilització estaven cridats també els centres Fòrum i Doctor Emili Mira d'atenció sociosanitària i de salut mental, i el Centre Peracamps, gestionats també per Parc de Salut Mar.

Les mateixes fonts han recordat que la temporalitat laboral entre els treballadors del consorci és del 38% i que des que van començar les retallades dels pressupostos, al març, ja s'han deixat de contractar 300 treballadors.

El personal que ha secundat l'aturada s'ha concentrat davant les portes dels centres, i els de l'hospital del Mar han tallat el trànsit durant un curt espai de temps.

El Consorci Parc de Salut Mar està format en un 60% per la Generalitat i en un 40% per l'Ajuntament de Barcelona i, després de la retallada aplicada pel Servei Català de la Salut (CatSalut), ha de reduir el seu pressupost en 14,5 milions d'euros.

Els sindicats han anunciat a més un nou calendari de mobilitzacions, i que aquesta setmana només queda pendent una aturada de dues hores per torn prevista per al dimecres 27 de juliol, de 05.45 hores a 07.45 hores i de 21.30 a 23.30 hores.

Des del sindicat Metges de Catalunya s'ha informat que la decisió de convocar una vaga parcial, i reduir-la a avui i a dimecres que ve, s'ha pres per no perjudicar encara més els usuaris, que des de fa temps pateixen les conseqüències de les retallades, i per seguir negociant.

Han remarcat que la decisió de presentar l'ERO és excessiva i injustificada, i lamenten que el Consorci hagi rebutjat les mesures alternatives presentades pels sindicats per reduir la despesa.

Consideren a més que l'ERO comprometrà la viabilitat futura de la institució, ja que l'activitat contractada no es podrà mantenir amb garanties suficients, i que darrere de l'expedient s'amaga la voluntat política de reduir les condicions laborals de la plantilla.

Des del Parc de Salut Mar s'ha rebutjat un pla de mesures alternatives presentat pel comitè d'empresa per reduir el dèficit en 2,5 milions d'euros i salvar 60 llocs de treball dels 194 afectats per l'ERO.

La proposta dels sindicats blindava les remuneracions econòmiques de la plantilla, però introduïa mesures d'estalvi com la congelació del pressupost de formació, la fixació dels dies de vacances i de lliure disposició, el canvi de jornada i la reducció de les despeses de farmàcia, entre d'altres.

Tot i això, l'empresa ha considerat que aquestes actuacions són irrisòries i que només es replantejarà els acomiadaments si la plantilla accepta baixar-se el sou.

stats