IMMIGRACIÓ
Societat 17/06/2013

Els treballadors immigrants són més grans i estan més qualificats que abans de la crisi

La crisi ha canviat el perfil del treballador immigrant, segons l'Anuari sobre la Immigració a Espanya 2012. També ha augmentat el percentatge de dones

Efe
2 min

MadridLa crisi econòmica ha canviat el perfil del treballador immigrant a Espanya. Ara són més grans, d'entre 35 i 64 anys, més qualificats i treballen sobretot en el sector terciari. També hi ha més presència de dones. Són les dades que recull l'Anuari de la Immigració a Espanya 2012, que ha sigut presentat aquest dilluns i que ha comptat amb la participació de desenes d'experts de diverses disciplines per analitzar com ha afectat al col·lectiu la situació econòmica.

Canvis en la població immigrant

Un dels autors de l'informe, el catedràtic de sociologia de la Universitat Complutense de Madrid, Joaquín Arango, ha explicat que el registre d'altes en el padró és "entre bo i estimable" i que les baixes no es poden confirmar perquè els immigrants que abandonen el país no acostumen a comunicar-ho al seu ajuntament. Segons les dades de l'informe, el saldo migratori encara és positiu: més de vuit-centes mil persones entre 2008 i 2011.

Arango ha assenyalat que el flux d'entrada persisteix i que s'ha intensificat la sortida d'estrangers, però destaca que "la gran majoria dels sis milions d'immigrants segueixen al país".

Destrucció de llocs de treball entre els joves

Des de l'inici de la crisi, aproximadament 900.000 immigrants han perdut el lloc de treball. Els acomiadaments han afectat, sobretot, els menors de 35 anys, que abans eren majoria i que ara suposen només un terç del total de treballadors immigrants. Això constata l'envelliment d'un col·lectiu que ara també està més qualificat, ja que els llocs de treball que s'han destruït eren els que requerien menys formació.

El catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver, ha explicat que el sector més perjudicat per la crisi ha estat la construcció. Això explica que les dones s'hagin vist menys afectades ja que treballen principalment en el sector terciari. Oliver ha matisat, però, que en aquests últims mesos els acomiadaments han afectat també als serveis.

Sanitat

Els experts han coincidit en destacar que la crisi no ha alterat significativament la pau social entre la població. Segons les dades de l'anuari la població immigrant es beneficia només del 5,2% de la despesa publica sanitària de tot l'estat. En aquest sentit, els autors han criticat la reforma que impedeix l'accés dels immigrants irregulars a la targeta sanitària.

Remeses de diners al país d'origen

Els experts han indicat que les remeses van assolir el seu nivell màxim durant l'any 2008 quan Espanya era el tercer país del món per darrere dels Estats Units i de l'Aràbia Saudita. Durant el 2012 han caigut un 20%, amb un valor total de 6.800 milions d'euros. Segons Oliver, aquest descens és "menor del que es podia esperar".

Colòmbia, l'Equador i Bolívia són les principals destinacions de les remeses d'immigrants enviades des de l'estat espanyol.

Emigració

Pel que fa a l'emigració d'espanyols a l'estranger, els experts estimen que és difícil de quantificar, però assenyalen que, entre 2008 i 2011, més de 115.000 persones han abandonat el país. El perfil de l'emigrant és el d'un jove menor de 35 anys, amb un nivell educatiu alt, que se'n va, sobretot, al Regne Unit, a Alemanya i als Estats Units.

stats