Societat 02/03/2020

A presó tres homes per haver violat en grup una dona en un cotxe i haver-ho gravat

La víctima recorda haver coincidit amb almenys un d'ells en una discoteca de Barcelona

Pau Esparch
3 min
Els agents van localitzar la dona en un estat de semiinconsciència

BarcelonaNova violació en grup. Va passar dissabte, abans de les sis de la matinada, en un cotxe aparcat al carrer Casanova de Barcelona. Tres homes van agredir sexualment una dona a l'interior del vehicle i la víctima recorda que aquella nit havia coincidit amb almenys un d'ells en una discoteca pròxima. Els Mossos d'Esquadra els van detenir després de rebre l'alerta que es podia estar produint una violació dins un cotxe. Un vianant va veure que la dona estava semiinconscient i que els homes l'agredien sexualment mentre li feien fotos i la gravaven amb els mòbils. Per això el jutge els ha enviat a la presó per un delicte d'agressió sexual en grup i també per un altre de revelació de secrets, per les imatges i els vídeos.

Quan la patrulla dels Mossos va arribar al carrer Casanova, a tocar de la Diagonal, dos dels homes eren fora del cotxe i l'altre continuava a l'interior amb la dona. Segons la policia, la violació va passar dins el vehicle i es creu que els homes haurien actuat per torns. La investigació dels Mossos es basa en el testimoni del vianant, el que recorda la víctima, les imatges i els vídeos que van gravar els agressors i el que van veure els agents. Els detinguts, de 28, 32 i 33 anys i de diferents nacionalitats, es van negar a declarar a la comissaria i al jutjat dos d'ells han fet el mateix.

Els agents van localitzar la dona en un estat de semiinconsciència i ella ha assegurat que, del que recorda de la nit, s'havia trobat com a mínim un dels homes a la discoteca pròxima on hi havia el cotxe aparcat. Ara la investigació policial vol aclarir si tots tres agressors i la dona van coincidir al local.

Víctima "vulnerable"

El jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona ha decretat aquesta tarda presó preventiva i sense fiança per als tres homes pel delicte d'agressió sexual a una víctima "especialment vulnerable". Segons el Codi Penal, es pot imposar una pena d'entre cinc i deu anys de presó per una agressió sexual quan la víctima és vulnerable per la seva edat, malaltia, discapacitat o situació. La dona estava semiinconscient per les begudes que havia pres aquella nit. La investigació dels Mossos no ha determinat, d'entrada, si els agressors li van posar drogues a la beguda, el que es coneix com a submissió química. Però el jutge destaca que l'estat de semiinconsciència feia que la dona fos vulnerable.

La policia també ha atribuït als tres homes un delicte de furt perquè van robar el mòbil a la víctima. Els aparells que van fer servir per fer-li fotos i gravar-la mentre la violaven són dels mateixos agressors. Els mòbils estan sota custòdia per a la investigació.

Els Mossos havien qualificat la violació d'abús sexual perquè la dona no havia oposat resistència ni sabia què havia passat perquè estava semiinconscient. Tot i això, el jutge ho ha elevat a una agressió sexual en grup. La policia va portar la víctima a l'Hospital Clínic, que és el centre sanitari de referència per atendre els casos de violència sexual contra les dones.

Aquesta nova violació múltiple es comptarà, però, com una agressió sexual. L'estadística oficial no ho diferencia. Segons l'últim balanç de criminalitat del ministeri de l'Interior, l'any passat es van produir dues violacions cada tres dies a Catalunya. Es van registrar 557 agressions sexuals amb penetració, un 19% més que el 2018.

stats