Un de cada tres joves admet que ha estat estat controlat per la seva parella

El 13,7% diuen que han patit assetjament sexual, segons l'Enquesta de Convivència Escolar i Seguretat

El 13,7% dels estudiants catalans diuen que han patit assetjament sexual, segons l'Enquesta de Convivència Escolar i Seguretat a Catalunya, que registra un increment respecte al 10,8% del 2011. L'assetjament sexual està definit a l'enquesta com a acostaments molestos i seguiments, fora o dins del centre. L'enquesta està coordinada pel departament d'Ensenyament i d'Interior i es va fer el novembre del 2016 a 8.749 alumnes d'ESO, batxillerat i cursos formatius de grau mitjà de 110 centres educatius. El 10,7% dels estudiants també afirmen que han rebut missatges no desitjats de contingut sexual, enfront del 9,1% del 2011.

Malgrat la suposada conscienciació manifestada al respecte, un 35% dels alumnes que han mantingut una relació afirmen que han estat controlats per les seves parelles –"On eres?", "Amb qui anaves?" o "Com vesties?"-. Pel que fa als hàbits i valors, contrasta el fet que més del 60% dels entrevistats estan en desacord amb els estereotips de gènere i que estan molt poc d’acord amb les actituds de control, però en canvi destaca el grau d’acceptació de la gelosia com una actitud normal en una relació de parella –un 4 en una escala del 0 al 10.

Augmenta el ciberassetjament

Pel que fa al 'bullying', el 9,9% dels alumnes de Catalunya diuen que n'han patit, respecte al 10,4% de l'enquesta del 2011. No obstant això, es detecta un increment del ciberassetjament, que passa del 3,5% al 3,7%. També s'observa un lleu augment en el nivell de comunicació d'aquest tipus de situacions als adults respecte a l'anterior edició: el 38,7% dels alumnes víctimes ho comuniquen als seus pares i el 36,7%, als professors.

La percepció de perill del consum de drogues -incloent-hi el tabac- ha augmentat, però ha disminuït lleugerament el nombre d'alumnes que afirmen haver pres algun tipus d'alcohol, fins al 56%, mentre que han augmentat fins a un 30% els que han consumit marihuana.