Un tribunal rebutja la primera pena de presó permanent revisable a Catalunya

L'acusat de violar i matar una dona a Tarragona ha estat condemnat per assassinat i no per violació

L'Audiència de Tarragona ha rebutjat la primera petició de presó permanent revisable que la fiscalia feia a Catalunya. La demanava per a un home acusat d'intentar violar i matar una dona que vivia en una tenda de campanya als afores de Tarragona el 2015. El tribunal considera que va assassinar la noia i li imposa 19 anys de presó, però descarta que primer la violés.

La fiscal assegurava que l'acusat havia assassinat Meritxell Vall per intentar amagar l'intent de violació i per això demanava la pena de presó permanent revisable, però el tribunal considera que no hi ha prou proves de l'agressió sexual. En canvi, els jutges conclouen que l'home va assassinar la dona a ganivetades "amb tota seguretat", després d'escoltar la versió del propi processat, que a l'inici del judici va admetre haver matat la dona però va negar haver-la violat. A més dels 19 anys de presó, obliga l'acusat a indemnitzar la família de la víctima amb 200.000 euros.

Sense proves del consentiment

La sentència considera provat que l'acusat es va dirigir al campament on vivia la noia i que va mantenir relacions sexuals amb ella "sense que pugui determinar-se si van ser consentides". Els Mossos d'Esquadra van aportar al judici diverses proves de la presumpta agressió sexual, com ara que la roba interior aparegués enrotllada lluny del cos o que fora de la tenda es localitzés una zona amb fulles i branques remogudes que podria haver estat escenari d'una agressió. Però el tribunal conclou que "no es van trobar lesions al cos que poguessin resultar compatibles" amb la violació.

En la seva declaració, l'assassí confés va assegurar que havia mantingut relacions consentides amb la víctima, que havia "entrat en pànic" quan ella el va amenaçar de denunciar-lo i per això la va matar. L'home va clavar una trentena de ganivetades a la víctima, segons van determinar els forenses. Segons la sentència, l'acusat va deixar el cos dins de la tenda de campanya tapat amb una manta i va fugir. La família de la dona va trobar-lo una setmana més tard. Estava en tan mal estat que els pèrits tampoc van poder determinar si s'havia produït la violació.

El tribunal però no creu que l'acusat actués mogut pel pànic, perquè va clavar fins una trentena de ganivetades a la víctima i ho va fer amb un ganivet de grans dimensions. "Qualsevol persona, per escassos coneixements que tingui és conscient que en agressions amb una arma d'aquestes característiques, en aquelles zones corporals i en un número tan alt de vegades, poden comportar amb tota probabilitat la mort d'una persona", assegura la sentència que descriu el comportament de l'acusat com a "salvatge i despietat" i conclou que amb una arma d'aquestes característiques "les possibilitats de defensa de la víctima van quedar molt reduïdes o van ser pràcticament inexistents". 

L'Audiència condemna l'home per un assassinat amb traïdoria. En canvi, tot i la trentena de punyalades, no considera que existís acarnissament. La fiscalia assegurava que la víctima havia patit perquè cap de les ganivetades havien sigut mortals i que havia mort dessagnada per la suma de totes elles. Però el tribunal considera que les primeres que va rebre eren tan "profundes" que podien haver-la matat directament.