Societat 30/05/2012

L'Església s'estalvia 900 milions anuals en no pagar l'IBI

Així ho ha estimat la Fundació Ferrer i Guàrdia, que avui presenta el seu anuari. Mentrestant, creix el debat sobre si l'Església ha de tributar en funció del seu patrimoni

Joan Serra
1 min
IMPOST DE BÉNS IMMOBLES 
 Seminaris com aquest de Barcelona no paguen l'IBI. L'Estat deixa d'ingressar almenys 900 milions d'euros anuals.

BarcelonaUn informe de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, el ' think tank' del Moviment Laic i Progressista, denuncia els beneficis fiscals del patrimoni eclesiàstic, blindats encara pels acords firmats entre l'Estat i la Santa Seu el 1979 i per la llei de mecenatge del 2002. L'Anuari de la Laïcitat 2012, que es presenta avui, estima que les exempcions fiscals de l'IBI impagat per part de propietats religioses representen uns 900 milions d'euros anuals a tot l'Estat.

La jerarquia eclesiàstica reconeix l'existència de més de 40.000 centres de culte catòlics a l'Estat, però algunes fonts quantifiquen la totalitat del patrimoni en 100.000 immobles arreu de l'Estat. L'Església no paga l'IBI de temples, seminaris, convents o parròquies.

El responsable d'economia de l'arquebisbat de Barcelona, Antoni Matabosch, diu que l'actual situació no representa "cap privilegi" per a l'Església, ja que edificis històrics o seus d'ONG tampoc paguen l'IBI. Matabosch assegura que en aquest debat no s'ha tingut prou en compte que l'Església és la primera entitat en acció social i ha advertit que un canvi legislatiu pot afectar l'economia de les diòcesis.

Podeu llegir l'article sencer i una entrevista al director de la fundació a l'ARA Premium.

stats