Triple crim masclista a Pontevedra davant dels fills

Després de fugir del lloc dels fets, l'autor ha trucat a la Guàrdia Civil per confessar els assassinats

Una dona de 39 anys es preparava aquest matí a Valga, un poble de Pontevedra, per portar els seus dos fills a l'escola. Eren poc després de les vuit del matí i el pare ha irromput a l'habitatge familiar amb una arma. La parella estava en tràmits de divorci. L'home ha assassinat a trets l'exdona, que era al costat del cotxe on hi havia els fills de la parella, de 4 i 7 anys. A continuació l'agressor ha disparat contra la seva excunyada i la seva exsogra, que també han mort. Totes dues eren al domicili per ajudar la mare dels nens, cosa que feien habitualment des que la dona s'havia separat. L'home, que ha fugit de l'habitatge després de cometre el triple crim, ha confessat més tard els assassinats.

L'home ha anat a casa de la seva mare, on residia des de la separació, a Ames, a la Corunya. Tot seguit ell mateix ha trucat per telèfon a la Guàrdia Civil per entregar-se i l'han detingut al voltant de la casa. L'home ha fet servir una arma curta per matar les tres dones i no consta que disposés de permís. La Subdelegació del govern espanyol a Pontevedra ha dit que les autoritats tenien notificats dos casos de violència de gènere al municipi -un de risc mitjà i un altre de risc no apreciable-, però cap de vinculat amb el triple crim. Tampoc hi havia denúncies prèvies per maltractament. A Valga, un poble de 6.000 habitants, ja s'havia produït un crim masclista el març passat, quan un home va matar la dona d'un tret amb una escopeta de caça i després es va suïcidar.

Els fills no han patit danys físics en el triple assassinat. Després del crim han passat el matí a la casa d'uns veïns. Els nens es quedaran amb un familiar directe perquè, segons ha explicat l'alcalde de Valga, José María Bello Maneiro, l'equip de psicòlegs ha descartat que es quedessin amb l'avi matern després de perdre la mare, la tia i l'àvia. L'autor confés de l'assassinat té un altre fill d'una relació anterior.

El delegat del govern espanyol a Galícia, Javier Losada, s'ha mostrat "horroritzat" pel cas. Ha dit que no constava "cap mena d'informació que pogués fer preveure que podia passar una cosa així". "No podem permetre que es negui aquesta violència i hem de posar tots els mitjans per evitar-la", ha afegit.

Víctimes que no es compten

L'estadística oficial recollirà que 41 dones han mort aquest any a Espanya a mans de la parella o exparella. Però aquesta xifra no inclourà ni la germana de 27 anys ni la mare de 57 que també han sigut assassinades en el crim de Valga. El motiu és que l'estadística només comptabilitza les víctimes si l'autor és la parella o exparella. Una deficiència que el pacte d'estat contra la violència de gènere diu que s'hauria de resoldre, però que encara no s'ha fet. Així mateix, segons el recompte oficial, 30 menors han quedat orfes aquest any a Espanya a causa de la violència masclista. Des del 2003, 1.016 dones han sigut assassinades per crims masclistes.

Més de 1.000: les morts del masclisme que no es compten