Educació
Societat 02/03/2011

Imma Tubella: "Les universitats catalanes s'han de coordinar per ser més eficients"

La rectora de la UOC diu que cal eliminar la "punyalada per l'esquena" que s'ha instaurat entre les facultats catalanes

Redacció
2 min

BarcelonaLa rectora de la Universitat Oberta de Catalunya, Imma Tubella, defensa la necessitat de "coordinar" les universitats catalanes per fer-les més "eficients". En declaracions a Els matins de TV3, Tubella ha dit que cal un model de col·laboració "com el de la universitat de Califòrnia", en què els centres, tot i mantenir la independència, treballen conjuntament i de forma coordinada. "Hem de ser més generosos i col·laborar de veritat –ha dit– i cal també un bon lideratge polític". En aquest sentit, Tubella ha denunciat que ara mateix les relacions entre centres universitaris es basen en la "punyalada per l'esquena": "Ens barallem per tenir-ho tots tot; si jo no puc tenir això, els altres tampoc".

Malgrat tot, Tubella, autora del llibre Capgirant la universitat, considera que la universitat catalana "no és dolenta, però pot ser molt millor, i sobretot més eficient". Per aconseguir-ho defensa que cal canviar-ne completament les estructures, i recorda que "fa 70 anys, Ortega y Gasset ja deia que l'única solució per a la universitat espanyola era volverla del revés". Tubella destaca que amb l'aparició de les tecnologies de la informació i la comunicació, "la universitat ha perdut el monopoli del coneixement", que ara es pot adquirir fàcilment a través d'internet, i que per tant "cal canviar el paper del professor". Segons ella, "el gran èxit de la UOC" va ser que, amb la introducció d'internet, "va canviar el model d'aprenentatge". "Tenim unes estructures que no estan adequades al nostre temps", ha assegurat. En aquest sentit, Tubella defensa que "posar ordinadors a les aules" de primària "no resol el problema", ja que el que cal fer és canviar els currículums.

A més, la rectora ha defensat la necessitat d'afrontar el problema del fracàs escolar de forma conjunta en totes les etapes educatives: "Cal un debat conjunt de l'educació primària, la secundària i les universitats per resoldre aquest tema", ha declarat, i ha afegit que "si no es fa una reforma integral de tot l'ensenyament, no arreglarem res". Tubella, però, ha lamentat que en el sector educatiu "es fan molts discursos, poques propostes i menys actuacions", i ha alertat: "Hem fet massa diagnòstics, però l'únic diagnòstic segur és l'autòpsia, i ja és massa tard".

Per últim, la rectora de la UOC s'ha mostrat favorable a l'encariment del preu dels màsters que proposa el Govern "sempre que vagi acompanyat d'una política de beques".

stats