El turisme a Catalunya aguanta la crisi gràcies als russos i nord-americans

Segons les previsions de l'índex UAB d'Activitat Turística de la UAB, els estrangers es gastaran 13.400 milions d'euros –un 9,3% més que el 2012–, i en especial els dels mercats emergents, que compensaran el continuat descens dels turistes espanyols

El sector turístic català està aguantant les envestides de la crisi i el descens en picat del turisme espanyol gràcies a l'augment del turisme estranger: un 5,1% més sobre el 2012. Segons l'Índex d'Activitat Turística de la UAB –arriba a la 12a edició–, aquest 2013 s'espera l'arribada d'un 8,8% més de turistes estrangers que el 2012, que es gastaran un 9,3% més que l'any passat. Aquestes dades destaquen respecte de les de l'estat espanyol, on es preveu un augment, també, però inferior: 3,3% més de turistes i un 2,8% més de despesa.

Aquest augment tan important de turistes estrangers –lleugerament inferior al del 2012 respecte al 2011– es focalitza sobretot en els russos i els nordamericans –i els asiàtics, en menor mesura– que pugen un 20% i compensen el gran descens dels mercats tradicionals –europeus occidentals–, en especial l'italià, que baixa un 12,6%. Aquest augment del turisme estranger ajudarà a mitigar els efectes perjudicials del descens del turisme espanyol.

"Les destinacions especialitzades en mercats estrangers, en especial dels països emergents, se'n sortiran millor, i en aquest punt Catalunya està guanyant la partida", explica el professor Juan Antonio Duro, de la Universitat Rovira i Virgili i director de l'estudi.