TURISME
Societat 23/08/2012

El rècord de turistes estrangers no es tradueix en més ocupació hotelera

Catalunya va rebre al juliol un 9% més de turistes estrangers que l'any passat, unes xifres considerades rècord. Tot i això, els visitants opten per allotjaments low cost i consumeixen menys.

Thaïs Gutiérrez
3 min
MÉS TURISTES ESTRANGERS AL JULIOL
 L'augment de visitants estrangers al juliol ha compensat la caiguda del turisme de la resta de l'Estat, que està acusant molt la crisi. Tot i això, els turistes busquen allotjaments cada cop més econòmics i augmenten les opcions alternatives als hotels, com els apartaments turístics i els càmpings.

BARCELONA.Catalunya va rebre el mes de juliol passat poc més de 2 milions de turistes estrangers, una xifra rècord que suposa un augment del 9% respecte a l'any anterior, segons els càlculs del ministeri d'Indústria fets públics ahir. La crisi econòmica ha condicionat molt aquest creixement de visitants i ha provocat un fort augment dels allotjaments no hotelers, com albergs, càmpings i bungalous, que han crescut un 11% respecte a l'any passat, o els apartaments turístics, que han crescut un 26%. Aquestes opcions, tradicionalment més econòmiques que els hotels, estan creixent molt en l'actual context i preocupen el sector hoteler, que veu que l'augment de turistes no ha repercutit en un augment de clients.

"L'hotel és un servei que es percep com a car, mentre que l'apartament sembla barat", diu Francesc Valls, professor d'Esade i expert en turisme. Podria ser un motiu per explicar que l'augment dels allotjaments turístics tradicionals a tot l'Estat, al juliol, només ha estat d'un irrisori 0,8%."Com a conseqüència de la crisi els turistes busquen fórmules més econòmiques per poder dormir", diu aquest expert, que entén la preocupació dels hotelers, sobretot tenint en compte que els espera "una tardor complicada", marcada per l'augment de IVA i pel nou impost turístic, que provocarà que el sector encareixi els costos.

Preocupació a Girona

A les comarques gironines els hotelers estan acusant força la competència d'allotjaments més econòmics. Antoni Escudero, president de la Federació d'Hostaleria de Girona, assegurava ahir: "Al juliol hem perdut pernoctacions i despesa diària dels turistes". També va destacar que les dades "són preocupants", especialment en zones de l'interior com el Ripollès i la Garrotxa, on l'ocupació hotelera ha estat molt baixa. "Hem notat que la gent busca cada cop més allotjaments econòmics, amb tot inclòs, o on es puguin ficar moltes persones alhora, com els apartaments".

A Mallorca han tingut el mateix problema. Immaculada Benito, gerent de la Federació d'Hotels de l'illa, va explicar que el 40% dels visitants que han rebut al juliol no han anat a hotels i va denunciar la presència d'una gran bossa d'apartaments irregular, que fan "una competència deslleial" als altres establiments amb preus rebentats.

Però la competència dels allotjaments econòmics no és l'únic problema amb què s'han trobat els hotelers: la davallada del turisme espanyol ha estat l'altre gran protagonista del mes de juliol.

A la Costa Daurada, una zona on tradicionalment estiuejaven moltes persones d'altres parts de l'Estat, el turisme espanyol ha caigut 11 punts respecte a l'any passat i ara ja suposa només el 31% del total de visitants. "Per sort -diuen des de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda- aquesta caiguda s'ha vist compensada per un gran augment del turisme rus, que ja suposa el 40% dels visitants estrangers que hi ha a la zona". Això els permetrà, asseguren, "salvar l'estiu amb dades similars a les de l'any passat".

A la Costa Brava han tingut el mateix problema. Martí Sabrià, gerent del grup hoteler Costa Brava Centre, va explicar que al juliol el turisme de l'Estat "va ser gairebé nul", però celebra que "aquesta baixada s'ha cobert gràcies als turistes estrangers, especialment els francesos, que són el públic més massiu d'aquesta zona de costa". Tot i això, Sabrià confia que les xifres de visitants catalans i de l'Estat millorin a l'agost, sobretot, diu, perquè és una zona on hi ha "moltes segones residències, una opció que torna a estar molt en voga ara mateix".

Per Francesc Valls, aquesta situació es culpa, majoritàriament, de "la mala gestió de la crisi que està fent el govern espanyol", que segons va dir "ha provocat que els ciutadans estiguin morts de por i hagin impulsat un control dràstic de la despesa". Per aquest expert això ha provocat un retorn a "comportaments turístics de fa 30 anys, com la presència massiva de tàpers a la platja, que ha provocat una davallada del consum que és molt dura per a les zones turístiques".

stats