Societat 10/10/2014

El sector turístic veu en el debat sobre el model de Barcelona una "excusa política" per desgastar Trias

La Federació d'Associacions Veïnals de la ciutat (FAVB) respon que es tracta d'un tema que afecta directament a la vida dels ciutadans.

Europa Press
2 min

BarcelonaEl sector turístic de Barcelona adverteix que el debat sobre el model de turisme a la ciutat està sent afectat per la "ingerència política", que ho està fent servir com a arma electoral de cara a les eleccions municipals de maig de 2015. En un col·loqui aquest divendres a Esade sobre el model turístic de Barcelona amb destacats membres del sector, el president de Federatur, Lluís Torrent, ha assegurat que el debat és una "excusa política" per desgastar a l'Ajuntament, i ha advertit dels riscos que pot comportar en el desenvolupament d'una indústria fonamental per a la riquesa de la ciutat la seva utilització política.

En el mateix sentit, el president de la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya (Cehat), Joan Molas, ha mantingut una opinió semblant, destacant que no hi ha risc per a la convivència entre turistes i ciutadans locals, però no ha volgut concretar a quines forces polítiques es referia.

Contràriament, el president de la Federació d'Associacions Veïnals (FAV) de Barcelona, Lluís Rabell, ha considerat correcte que el tema entri en el debat polític per considerar que afecta directament a la vida dels ciutadans.

Rabell ha assegurat que el que ha passat a l'estiu al barri de la Barceloneta és només "la punta de l'iceberg" que mostra un model turístic basat en l'especulació, el que ha provocat una bombolla en els preus dels habitatges de la zona i que està expulsant als veïns del barri.

Morir d'èxit?

Tots els ponents han coincidit a destacar el risc que el model turístic de Barcelona pugui "morir d'èxit", i, en aquest sentit, han reclamat que la regulació sigui intel·ligent i permeti un bon desenvolupament de la indústria sense perjudicar la vida dels habitants de la ciutat.

El conseller delegat d'Hesperia i NH, i president de AIIT, Xavier Illa, ha instat a treballar perquè el turisme "no molesti" perquè, segons ell, és un gran actiu de la ciutat amb el que s'ha de saber conviure.

En aquest sentit també s'ha debatut sobre l'ús que hauria de tenir la taxa turística, que els representants del sector hoteler consideren que únicament es pot utilitzar per promocionar el turisme, mentre que Rabell ha opinat que hauria de fer servir per garantir la "sostenibilitat" de la activitat i millorar alguns serveis públics.

stats