Publicitat
Publicitat

L'ucraïnès agredit per antifeixistes a Gràcia surt de l'hospital i comença la recuperació

Ha passat 47 dies a l'Hospital de Sant Pau, després de ser brutalment agredit amb un casc de motocicleta

L'Oleksander, en 'Sasha', ja ha rebut l'alta hospitalària. Ha passat 47 dies a l'Hospital de Sant Pau després de ser  brutalment agredit amb un casc de motocicleta -propinat per un antifeixista radical- que va causar-li una fractura cranial amb greus lesions cerebrals. Ha superat tres operacions de neurocirurgia i ha dormit en un estat de coma induït que ha durat un mes perquè no era capaç de respirar. Ara viu a casa de la seva cunyada catalana, l'Ana, i ella explica que ha recuperat la mobilitat i que poc a poc també comença a recordar. Però la gravetat d'una agressió "absurda", que ha commocionat tota la família, no li permetrà tornar a ser qui era: "un enginyer brillant d'humor fi".

El terrible cop de casc al cap el va rebre un home ucraïnès de 56 anys. Després de tres operacions i més d'un mes en coma induït, s'ha despertat desorientat. Se sent feble i pateix deliris. Els pronòstics, però, són esperançadors després d'haver estat "a punt de morir" en diverses ocasions. En Sasha ha recuperat la mobilitat i la capacitat de parlar. Les perspectives, amb totes les reserves possibles i sabent que la lesió deixarà seqüeles, són bones. 

Els fets

Els fets van tenir lloc durant una conferència celebrada l'11 d'octubre que abordava el conflicte ucraïnès, centrat sobretot en la regió de Donbass, i va acabar de la pitjor manera. A la xerrada, organitzada a 'La Torna' de Gràcia -que va cedir el seu espai al Comitè Català de Solidaritat amb els Antifeixistes Ucraïnesos- també van presentar-se un grup de ciutadans ucraïnesos, molts residents a Catalunya.

Entre ells hi havia precisament el president de l'Associació d'Ucraïnesos a Catalunya i també en Sasha, que acabava d'arribar a Barcelona de vacances i va acceptar anar-hi a proposta del seu cunyat, el marit de l'Ana, que viu a Barcelona des de 1993, quan es van casar. Van arribar-hi amb banderes ucraïneses i disposats a aportar el seu punt de vista, contrari al de la majoria dels assistents, molts d'ells catalans. Els ucraïnesos volien defensar la posició del govern ucraïnès, partidari que Donbass segueixi formant part del seu país i d'acostar-se a la Unió Europea allunyant-se de Rússia. Els ponents i assistents autòctons van qualificar aquesta postura -que rebutja l'annexió de Donbass al país que lidera Vladimir Putin- de "feixista".   

La reunió va tenir alguns moments de tensió, provocada en part perquè aquesta acusació va molestar als ucraïnesos, que recorden que el feixisme ha causat moltíssimes morts al seu país. Finalment van ser expulsats -sota crits de "feixistes!"- i la conferència es va donar per acabada. A la sortida un grup dels ucraïnesos, format per 8 persones, entre els quals hi havia un nen de 5 anys, van ser atacats per tres antifeixistes violents, que algú va convocar a 'La Torna' ja que ells no havien assistit a la conferència. Els Mossos encara investiguen qui va avisar-los -la principal hipòtesi és que algú des de la xerrada hauria iniciat una cadena per whatsapp denunciant la presència de nazis al casal-. 

De moment, set persones d'ideologia antifeixista ja han estat detingudes per la policia catalana per aquests fets, també l'autor material del cop de casc que mostra la gravació de vídeo, un jove català de 26 anys que ja es troba en presó preventiva, acusat d'un delicte d'homicidi en grau de temptativa amb l'agreujant de discriminació ideològica. 

L'

Més continguts de