Salut
Societat 02/02/2011

Metges troben que 1 de cada 4 pacients joves amb infarts consumeix cocaïna

Metges de l'Hospital Germans Trias han detectat que un quart dels pacients de menys de 30 anys amb infart o angina de pit són consumidors de cocaïna

Redacció
1 min

BarcelonaL'Hospital Germans Trias i Pujol ha registrat les dades dels ingressats (de fins a 50 anys) a la unitat coronària entre els anys 2001 i 2008, en total gairebé mig miler de pacients. Els resultats, que es publicaran a l'European Heart Journal –on ja s'han publicat online–, mostren que un 25% de les persones de fins a 30 anys ingressades per infarts o angines de pit havia consumit cocaïna. El percentatge és molt més baix, un 5,5%, en els ingressats de 45 a 50 anys.

La cocaïna té dos efectes sobre els vasos sanguinis: la vasoconstricció (fa estrènyer les artèries) i una alteració de la coagulació (fa la sang més espessa). Això comporta problemes cardíacs greus, i l'estudi també ha conclòs que la mortalitat per infart és més alta en els consumidors de cocaïna. La mortalitat entre els no consumidors és del 0,8%, i entre els consumidors és del 8,3%.

A més, els metges han detectat que la proporció d'infarts i angines de pit associats al consum de cocaïna s'ha incrementat: la proporció, d'entre tots els ingressats per problemes coronaris, que pren aquesta droga s'ha triplicat en el període estudiat (d'un 6,8 ha passat a un 21,7%). El consum de cocaïna ha augmentat els darrers anys a tot Europa, on actualment 13 milions de persones n'han pres en algun moment de la seva vida.

stats