Així serà l'uniforme (gairebé) idèntic de Mossos i policies locals

Interior ha de validar la proposta feta per una comissió policial amb l'objectiu d'estalviar costos. Els sindicats policials desconfien de la mesura i asseguren que implicarà una despesa injustificable

Els Mossos d'Esquadra i les 213 policies locals que hi ha a Catalunya vestiran uniformes pràcticament idèntics si el departament d'Interior valida la proposta presentada aquest dijous per una comissió policial que ha reunit càrrecs d'ambdós cossos. El director general d'Administració de Justícia, Andreu Joan Martínez, ha assegurat que l'objectiu és "estalviar costos" aprofitant l'economia "d'escala" que generarà comprar tots els uniformes alhora.

Els sindicats, per contra, sospiten que renovar el disseny suposarà un malbaratament injustificable en temps de crisi i recorden que necessitats bàsiques llargament sol·licitades, com les armilles antibales, segueixen al calaix. La Comissió de la Policia ha presentat una proposta d'uniformitat única tant per a Mossos d'Esquadra com per a policies locals. Es tracta d'un pas més per aconseguir un model de policia única a tot el país que en aquest cas s'aborda a través de la imatge del cos.

Les diferències entre els agents de carrer dels Mossos d'Esquadra i de les policies locals seran pràcticament nul·les. Tan sols l'escut al pit del polo i una franja, vermella per als Mossos i blava per a les locals, diferenciaran un cos de l'altre. Totes les unitats especialitzades dels Mossos, com els antidisturbis o els GEI, mantindran el mateix equipament. Els canvis només afectaran la divisió de Seguretat Ciutadana, la immensa majoria d'agents.

L'objectiu de renovar els uniformes és doble. Per un cantó es vol unificar la imatge de Mossos i les 213 policies locals, i per l'altre es vol incentivar una economia d'escala que permeti estalviar costos comprant tots els uniformes alhora.

El director general Andreu Joan Martínez ha assegurat que la renovació serà progressiva i que no s'incrementarà la partida pressupostària en roba. La intenció és precisament l'oposada: estalviar diners.

La maniobra planteja, però, alguns interrogants. Els ajuntaments són els que compren per separat els uniformes dels seus treballadors municipals i cap llei no els obliga a adoptar el model que Interior preveu aprovar al mes de gener, quan el conseller ja no ocupi el càrrec en funcions. Des de la conselleria s'ha subratllat que tots els consistoris aprofitaran aquesta via oberta per Interior, ja que suposarà reduir el cost que destinen a equipar els seus policies.

Una despesa injustificable

Els sindicats de policies s'han mostrat molt sorpresos per l'anunci fet per Interior. D'entrada, han criticat que no se'ls hagi informat d'aquesta intenció i han recordat que necessitats més bàsiques com ara "armilles antibales, munició per entrenament, ampliació del parc mòbil o, sobretot, convocar noves oposicions" segueixen al calaix.

El portaveu del SME-CCOO, Toni Castejón, ha recordat que antigament els uniformes es renovaven anualment, però ja no és així. Ara cal que les camises estiguin "estripades" per aconseguir-ne "de noves". Davant aquesta realitat troba poc creïble que s'asseguri des de la conselleria que la renovació de tots els uniformes serà "a cost zero" i "progressiva", i avisa que la despesa existirà i és "injustificable".