Societat 14/01/2014

Unió vota a favor que la llei de l'avortament continuï tramitant-se

CDC manté una posició diferent de la d'Unió en aquest cas, com és habitual

Acn
3 min

MadridLa diputació permanent del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts amb la majoria del Partit Popular les peticions de PSOE, EU i BNG per a la compareixença de la ministra de Sanitat, Ana Mato, i del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, a la cambra baixa per explicar la reforma de la llei de l'avortament. CDC i UDC han defensat posicions diferenciades, ja que, si bé Convergència ha demanat al govern espanyol que no remeti la llei al Congrés, Unió ha assegurat que no s'oposarà a la tramitació parlamentària de la reforma de l'avortament.

El grup popular també s'ha oposat a la compareixença de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, reclamada pels socialistes i a la celebració d'un ple extraordinari sol·licitat també pel PSOE per a la votació d'una proposició no de llei per a la retirada de la nova norma.

La diputada del Partit Popular Sandra Moneo ha argumentat la posició de la seva formació assegurant que "la dona vol alternatives per no haver d'avortar", i ha subratllat que la iniciativa del govern espanyol "no pot sorprendre ningú" perquè figurava en el programa electoral i que tampoc pot sorprendre ningú el suport del PP.

Moneo ha acusat els socialistes de "negar l'evidència" perquè, al seu parer, "darrere d'un embaràs hi ha una vida i darrere de l'avortament s'amaga la fi d'aquesta vida". "Negar l'evidència és l'única forma que troben de sostenir un discurs retrògrad i antiquat", ha etzibat Moneo davant el posicionament dels socialistes. I ha afegit que "tracten les dones com a éssers insensibles, com a estàtues de cartó pedra, i com si interrompre un embaràs fos intranscendent".

La portaveu socialista a la diputació permanent i vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, ha qualificat de "penós" que els drets de les dones s'hagin de defensar de nou al Congrés quan "tots els governs" els haurien de preservar. "Vostès ens volen portar per un tenebrós túnel del temps" perquè el seu govern "ha decidit deixar-se arrossegar per la seva ala dura", ha dit Valenciano, que ha assegurat que aquesta és una reforma "impròpia" del segle XXI que tracta les dones com a éssers incapaços.

El diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Tardà, també ha rebutjat de ple la llei de l'avortament i ha acusat el govern del Partit Popular d'estar "obsessionat a empresonar". "Volen empresonar els catalans, les dones, els obrers contestataris i els joves. Convertiran aquest estat en una gran presó", ha subratllat Tardà. El diputat independentista ha pronosticat poc èxit a la llei impulsada per Gallardón i ha assegurat que la volen convertir en "el seu Trafalgar perquè és evident que vostès no podran ni amb les seves dones, que són persones molt conscients dels seus drets".

El portaveu de CDC a la diputació permanent, Pere Macias, ha titllat la iniciativa de Gallardón "d'innecessària" i ha demanat al govern espanyol que no l'enviï al Congrés. Pel diputat de Convergència Democràtica, aquesta llei suposa un "viatge obscur al passat i és un text pèssim, classista, injust, èticament reprovable, hipòcrita i cruel amb les dones". "És una llei absolutament innecessària. És capritxosa i sectària", ha sentenciat Macias. En qualsevol cas, ha assegurat que "el nostre partit en temes de consciència té llibertat de vot", i ha demanat a la resta de grups que "prenguin bona nota" i donin també llibertat de vot als seus diputats en aquesta qüestió.

Unió Democràtica veu aquesta qüestió de manera diferent que els seus socis de federació. És per això que el portaveu d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Sánchez Llibre, ha assegurat que des d'UDC avalen la compareixença dels diferents ministres que han intervingut en l'elaboració d'aquest avantprojecte de llei i ha assegurat que no s'oposaran a la seva tramitació parlamentària. "Nosaltres volem veure la configuració d'aquest avantprojecte de llei", ha subratllat Sánchez Llibre, i ha afegit que la formació manté la seva "coherència política" en tots aquells aspectes i usos que fan referència al dret a la vida.

stats