Astronomia
Societat 27/11/2010

Més proves que l'univers és pla

Un nou mesurament de la geometria de l'univers confirma que és pla. La troballa dóna noves proves que tres quarts de l'univers són fets de la misteriosa energia fosca

Redacció
2 min
Un estudi de com es belluguen les galàxies per parelles ha permès mesurar la forma de l'univers

BarcelonaFa segles, la pregunta de si la Terra era plana va preocupar molts científics i filòsofs. Ara, és la questió de si l'univers és pla la que està en debat. L'aplicació d'una tècnica geomètrica proposada fa més de 30 anys ha permès examinar la forma de l'univers de manera diferent, mitjançant un estudi de com es belluguen les galàxies per parelles que ha donat encara més indicis que és pla.

El model cosmològic acceptat actualment estableix que només el 4% del contingut de l'univers en energia i massa és matèria ordinària, la que coneixem a la Terra. Un 23% n'és matèria fosca, és a dir, matèria que no es veu però que sabem que hi és (està sotmesa a la força de la gravetat, atreu objectes que hi orbiten al voltant, etc). Però el 73% restant és energia fosca, quelcom amb propietats diferents de les altres dues, i desconegut.

Fa anys que s'ha descobert que l'univers s'està expandint, i es pensava que la expansió es frenava a causa de la gravetat. En canvi, en els darrers anys s'ha observat que cada cop s'està expandint més de pressa, i aquesta acceleració requereix algun element que faci el contrari que la gravetat; els científics creuen que és això anomenat energia fosca. Així, molts astrònoms consideren que arribar a comprendre la naturalesa de l'energia fosca és el repte científic més important de la dècada.

Einstein va descobrir que la geometria de l'univers depèn del seu contingut (la massa i energia que hi ha). Per tant, la utilització d'aquesta nova tècnica per mesurar la geometria còsmica pot ser molt útil, perquè permetrà determinar les quantitats de matèria fosca i energia fosca a l'univers, i pot ajudar a comprendre la naturalesa de la darrera. De moment, els resultats que ha donat són consistents amb el model cosmològic i, per tant, aporten més proves que és pla.

Si en voleu saber més, ha sortit publicat a Nature i la BBC en dóna més detalls.

stats