Les universitats catalanes agilitzen el canvi d'estudis a les víctimes de violència masclista

El Govern facilitarà el trasllat d'expedient a un altre centre, un tràmit que serà gratuït

Les estudiants víctimes de violència masclista i els seus fills tindran més facilitats per canviar d'estudis de grau a les universitats catalanes, perquè el tràmit del trasllat d'expedient s'agilitzarà i es farà en el termini de temps més curt possible. Així ho han acordat la Generalitat i totes les universitats catalanes (públiques i privades) en un conveni de col·laboració firmat per la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, la de Presidència, Elsa Artadi, i els rectors de les universitats.

La mesura permetrà a les dones víctimes de violència masclista, així com als seus fills, continuar els estudis de grau en una universitat que no sigui la mateixa on els van començar. Aquest trasllat d'expedient es farà a qualsevol altra universitat del sistema català i sense pagar pel tràmit. La mesura s'afegeix a la gratuïtat de la matrícula que el decret de preus de la Generalitat preveu per a les víctimes de violència masclista, però ara es facilita el canvi d'entorn per protegir les dones que ho necessitin. 

"A vegades, per la situació en què es troben les víctimes, necessiten canviar de residència per recuperar-se", assegura la presidenta de la Comissió Dona i Ciència, Anna Berga, que ha explicat que el tràmit de trasllat d'expedient té un cost econòmic i "les universitats no acostumen a fer-ho de manera àgil" i fins i tot pot implicar repetir el curs altra vegada. Amb el conveni, doncs, s'agilitzarà aquest tràmit, que acostuma a ser molt feixuc. En el cas que a la universitat de destí no s'imparteixi el mateix grau, el conveni preveu que l'estudiant es pugui matricular en un grau equivalent amb les corresponents convalidacions.

Segons les dades oficials, en el curs 2016-2017 un total de 282 estudiants es van acollir a l'exempció de preus de matrícula per ser víctimes de violència masclista o per ser fills de víctimes, 148 casos a les universitats presencials i 134 a la UOC. Encara que no hi ha un càlcul de les persones que es podran beneficiar d'aquesta mesura, la consellera Chacón no ha descartat que estudiants que no van demanar l'exempció decideixin demanar-la gràcies a la facilitat per poder canviar d'entorn, i ha reconegut les dificultats per denunciar aquestes situacions i rebre aquestes ajudes per possible "vergonya" o perquè "si no tenen una pressió immediata es va aguantant".

Les universitats creuen que és una responsabilitat "ineludible"

En representació de les universitats, el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Garrell, i el rector de la Universitat Oberta de Catalunya i president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, Josep Anton Planell, han assumit les responsabilitats "ineludibles" d'aquests centres en la formació de les noves generacions i en el seu paper transformador.

Planell ha reclamat "assumir la realitat del problema, impulsar polítiques públiques valentes, i mirar a l'abisme de la violència de gènere", mentre que Artadi ha celebrat "el pas endavant" que suposa aquest conveni "en l'atenció i recuperació de les dones que han estat supervivents de la violència masclista" i ha subratllat que aquestes dones "poden ser qualsevol de nosaltres".

Artadi ha destacat que un dels objectius de la mesura és que "la dona que ja ha sigut víctima de violència no torni a patir violència institucional" i poder ajudar les dones que "ja han patit una situació dramàtica". La mesura arriba després de l'ascens del partit Vox a les eleccions andaluses, que reclama derogar la llei contra la violència de gènere. "Aquests dies estem comprovant que tenim amenaces noves, amenaces que pensàvem que ja no tindríem, opcions polítiques amb discursos aberrants, negacionistes sobre les violències masclistes i sobre les desigualtats i que amenacen lleis i recursos que han costat molt d'aconseguir", ha alertat Artadi.