SOCIETAT
Societat 01/03/2012

4 claus per entendre les protestes universitàries

Mantenir la qualitat de l'ensenyament superior, garantir els llocs de treball dels professors i no que no s'apugi el preu de les matrícules, principals reivindicacions de sindicats, docents i estudiants

Ara
1 min
Capçalera de la manifestació d'estudiants / PERE TORDERA

BarcelonaEls incidents que hi va haver al migdia a Barcelona després de la multitudinària manifestació universitària van deixar en segon terme les reivindicacions dels estudiants i també l'afluència de participants a la marxa.

Les preocupacions de sindicats, docents i alumnes per garantir la qualitat de l'ensenyament superior es poden resumir en 4 qüestions.

Hi haurà més acomiadaments? La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que agrupa sindicats, professors i estudiants, denuncia que aquest 2012 hi haurà "centenars" d'acomiadaments a les universitats públiques. Parlen de reduccions de gairebé 500 llocs de treball a la UAB i la UPF.

S'apujaran les matrícules? El preu de les matrícules universitàries ha pujat aquest curs 2011-2012 en un 7,6% respecte del curs anterior, i ha sumat 4 punts a l'IPC del 2011 (3,6%).

Què s'està retallant? La PUDUP denuncia que "la retallada ja s'està notant a les facultats", començant per la "massificació" de les aules. El secretari d'Universitats al·lega que bona part de l'ajust pressupostari a les universitats públiques ja s'ha aplicat el 2011, quan la retallada va ser del 15%

Empitjoraran les condicions laborals? La intenció del govern de CiU és potenciar la contractació de personal docent i investigador i fer perdre pes a la via hegemònica actual del funcionariat. A més de reduir la plantilla pública, a través de la no-reposició del 50% de les jubilacions, l'executiu ha posat en marxa un nou sistema de selecció de les contractacions.

Podeu llegir el reportatge sencer amb la veu de sindicats, docents i estudiants i la rèplica de la Generalitat a l'ARA PREMIUM.

stats