Societat 03/05/2012

Milers d'universitaris es manifesten contra l'increment de les taxes enmig d'un fort desplegament policial

El rector de la UPF ha tancat el campus de la Ciutadella per evitar incidents i la marxa ha acabat abans d'hora. Un grup de joves ha continuat la protesta. De moment Mossos no té constància de cap detingut. La jornada de vaga ha tingut poc seguiment

Sònia Sánchez / Laura Díaz-roig
6 min
La capçalera de la manifestació d'estudiants al seu pas per l'Arc de Triomf / JORDI PIZARRO

BarcelonaMilers d'universitaris –20.000 segons els organitzadors, 7.500 segons la policia– s'han manifestat aquest dijous al migdia pel centre de Barcelona contra les retallades, enmig d'un fort desplegament policial. La decisió del govern espanyol d'apujar les taxes ha crispat encara més els ànims dels estudiants, que fa temps que es queixen de la manca de recursos, i han decidit tornar a sortir al carrer sota el lema: "Ni pujada de taxes, ni acomiadaments, salvem la universitat pública". Els ajustos per la crisi s'afegeixen al pla Bolonya, que va enfrontar durant mesos els sindicats universitaris amb l'administració.

Els Mossos han blindat el recorregut amb agents a banda i banda de la Gran Via i del passeig de Sant Joan per evitar aldarulls com els del 29 de febrer o els de la vaga general. El gran desplegament ha inclòs agents de paisà identificats amb un braçalet.

El rector de la UPF ha tancat el campus de la Ciutadella per evitar incidents i la marxa ha acabat abans d'hora. El campus està a pocs metres de l'Hotel Arts, on es reunia el Banc Central Europeu (BCE). Un centenar de joves han desafiat els convocants i han allargat la protesta. Hi ha almenys un detingut.

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ha dit que avui "no és el millor dia" per manifestar-se per la coincidència amb la reunió del BCE. Vuit mil agents controlen la ciutat. El secretari ha demanat "pau i tranquil·litat". La jornada de vaga ha tingut poc seguiment.

La crònica de la manifestació, minut a minut

15.31 A la plaça Universitat, els Mossos han obert el cordó policial i han deixat que els manifestants es moguessin lliurement. Ha estat en aquest moment quan han retingut un jove i se l'han emportat dins un dels furgons. Fonts de la policia autonòmica han informat després que el noi ha estat identificat però no detingut. Se li imputa un delicte d'aldarulls pel passat 29 de març, dia de la vaga general.

15.25 El grup continua avançant per la Gran via. Criden: "Som estudiants, no criminals". Estan encerclats de Mossos, amb furgonetes davant i darrera de la comitiva. Els agents de darrera pressionen els joves perquè avancin ràpid però sense càrregues.

15.13 Els manifestants han negociat amb els Mossos i els han deixat passar. Ara es dirigeixen cap al campus del Raval pel passeig de Gràcia i la Gran Via.

15.08 Els Mossos han acordonat el manifestants. Ara en són un centenar com a molt. Hi ha furgonetes davant i darrere, a la Ronda de Sant Pere. No poden avançar ni retrocedir.

14.58 Universitaris i policia juguen al gat i la rata. Els 300 estudiants enfilen ara la Via Laietana. Furgonetes dels Mossos els segueixen de prop però no hi ha enfrontaments. Els escridassen, això sí. Els universitaris volien anar fins a la plaça de la Catedral però s'han fet enrere quan han vist el dispositiu policial. Han continuat Via Laietana amunt i han passat per davant la comissaria de la Policia Nacional acordonada pels agents.

14.47 El grup d'un centenar de joves que havia decidit quedar-se davant del campus de la Ciutadella de la UPF es dissol. No han pogut entrar perquè el campus està tancat i barrat i hi ha molta policia. Propera convocatòria: a les 18 h. a la plaça Urquinaona.

14.45 Els 300 estudiants que continuen manifestant-se enfilen el carrer Princesa, en direcció al Raval, envoltats per la policia. Han escridassat els Mossos però no hi ha hagut cap incident.

14.30 El grup que fa el recorregut de la manifestació al revés són uns tres-cents. Asseguren que es dirigeixen cap al campus de la UB al Raval.

14.25 Els dos-cents estudiants que contiuen amb la protesta s'han dividit en dos grups. Un s'ha quedat al campus de la UPF, sense moure's. I un altre ha començat a fer el recorregut de la manifestació a la inversa.

14.13 El grup de dos-cents estudiants que han decidit continuar la marxa ha arribat davant el campus de la UPF, on havia d'acabar inicialment el recorregut. L'accés està tancat amb un candau. Hi ha un fort desplegament dels Mossos.

14.03 Els Mossos xifren en 7.500 els assistents a la marxa. Els organitzadors parlen de 20.000.

13.56 Un grup poc nombrós decideix continuar la manifestació fins a la Pompeu Fabra. "Anem, a peu, a la Pompeu", criden. La resta de manifestants s'han dissolt.

13.54 L'organització decideix acabar la manifestació a les portes del parc de la Ciutadella. Al final, la marxa no acabarà al campus de la Ciutadella de la UPF perquè, segons els organitzadors, el rector ha decidit tancar-lo.

13.46 Un grup de manifestants s'asseu al passeig Lluís Companys. Llegeixen el manifest. La marxa acabarà al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, a poca distància de l'Hotel Arts, on es fa la reunió del Banc Central Europeu.

13.34 La capçalera arriba a l'Arc de Triomf. Hi ha manifestants fins a la plaça Tetuan.

13.32 Interior ha volgut exhibir un fort desplegament policial per intimidar els possibles causants d'aldarulls. Hi ha Mossos de paisà amb la cara tapada a cada cruïlla. És la mateixa estratègia de l'1 de Maig. La policia encapsula la marxa perquè ningú surti del recorregut estalbert.

13.30 La capçalera baixa pel passeig de Sant Joan, camí de l'Arc de Triomf, sense incidents. Com ja ha passat a la Gran Via, els Mossos impedeixen que s'accedeixi als laterals.

13.10 Encara no hi ha un càlcul oficial, però el nombre de manifestants és inferior al de l'última marxa d'estudiants, el 29 de febrer, que va acabar amb greus incidents al centre de Barcelona.

13.09 Els Mossos d'Esquadra han estat fent controls als accessos a la plaça Universitat, la majoria a les rondes de Sant Antoni i Universitat, comprovant que aquells que hi volen entrar amb motxilles no portin material que pugui provocar aldarulls. A més, com ja es va poder veure durant la manifestació de la tarda del passat Primer de Maig, Mossos de paisà porten un braçalet identificatiu.

13.07 Els Mossos han acordonat els laterals de la Gran Via, cosa que fa impossible accedir des de la manifestació a la plaça Catalunya o als carrers de dalt (Diputació, etc.) La marxa transcorre pacíficament.

13.05 Els manifestants criden consignes a favor dels tres estudiants empresonats pels incidents el dia de la vaga general: "I no hi som tots, falten els presos!"

12.49 Comença a avançar la manifestació per la Gran Via de Barcelona. Hi ha entre dues mil i tres mil persones.

12.44 Hi ha molta vigilància policial. Les furgonetes dels antiavalots es concentren sobretot al voltant de la plaça de Catalunya. També hi ha policia secreta amb braçalets identificatius. Els Mossos estan identificant alguns dels assistents a la manifestació, escorcollant motxilles.

12.38 Més de dos mil estudiants s'apleguen davant la plaça Universitat de Barcelona a l'espera que arrenqui la manifestació. La comitiva avançarà darrera la pancarta: "Ni pujada de taxes, ni acomiadaments, salvem la universitat pública".

12.20 Ja hi ha estudiants concentrats davant la plaça Universitat, a l'espera que arrenqui la manifestació, prevista per les 12.30. El grup més nombrós ha arribat procedent del Campus Nord. Uns dos-cents estudiants han tallat la Diagonal, han baixat pel carrer Urgell i han enfilat la Gran Via. A primera hora del matí, estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han tallat durant 15 minuts l'AP-7 i la B-30. Com en altres ocasions, els estudiants també han pactat amb Ferrocarrils de la Generalitat que els combois no parin a l'Autònoma, per bé que els trens poden circular.

Són les protestes més visibles d'aquesta jornada de vaga que, de moment, ha tingut un seguiment molt reduït. Al Campus Nord de la Universitat de Barcelona, per exemple, aquest matí les aules eren plenes. La majoria d'estudiants sabien que hi havia una manifestació al migdia, però no sabien que hi havia convocada una vaga. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) és qui convoca l'aturada. El col·lectiu reclama la congelació dels preus de les matrícules universitàries decidit pel govern espanyol en el marc de les mesures preses per reduir el dèficit públic.

En un comunicat, aquesta entitat, que agrupa sectors d'estudiants, professors, personal d'administració i serveis i sindicats de les universitats públiques catalanes, exigeix l'inici d'un procés democràtic i participatiu de reflexió i anàlisis sobre el futur de la universitat, entre tots els agents educatius i socials. Els membres de la PUDUP exhorten els rectors i degans que defensin la universitat i "deixin d'aplicar les mesures que suposen desmantellar la universitat pública".

El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha assegurat que hi ha "normalitat acadèmica" a les universitats tot i la convocatòria de vaga. En declaracions a l'ACN, Castellà ha demanat que se separi el seguiment de la vaga de les mobilitzacions que hi ha convocades i ha considerat que "no és el millor dia" perquè coincideix amb la cimera del Banc Central Europeu que se celebra a Barcelona fins aquest divendres. El secretari ha demanat "pau i tranquil·litat" i ha esperat "que no s'impliquin agents externs al món universitari".

stats