UNIVERSITATS
Societat 05/03/2015

La UPC estalvia més de dos milions d'euros anuals gràcies a reduir el consum energètic

La universitat aconsegueix disminuir en un 27% el consum d'energia des del 2011

Acn
2 min
Imatge d'arxiu de la UPC / ACN

BarcelonaLa Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha reduït un 27% el consum energètic dels edificis dels campus en els darrers quatre anys. Una fita que supera l'objectiu fixat al Pla d'estalvi energètic de la Universitat per al 2014, que era del 25%. L'any 2011 es va posar en marxa aquest pla per contribuir a la sostenibilitat econòmica i ambiental de la institució, un repte que s'ha aconseguit gràcies a diverses mesures que han comptat amb la implicació de tota la comunitat universitària en l'ús i la gestió dels edificis. En electricitat s'ha estalviat un 20% i en gas un 40%. En termes econòmics, això implica que la UPC va gastar el 2014 en energia menys de cinc milions d'euros, mentre que, si hagués mantingut el consum del 2011, el cost hauria estat de set milions. Malgrat l'increment del preu, per tant, l'estalvi ha estat superior als dos milions d'euros anuals.

Dos dels eixos claus per aconseguir aquesta fita han estat el Sistema de monitorització Sirena i els Projectes d'Optimització Energètica (POE) dels edificis, un model propi d'incentivació de l'estalvi a nivell d'edifici per a grans organitzacions. Els POE són projectes per millorar i innovar en la gestió energètica que es treballen en l'àmbit de la comunitat a tots els edificis de la UPC. Es tracta de reduir la demanda energètica a partir de la complicitat i participació dels usuaris, modificant els patrons d'ús i de gestió, sense alterar l'habitabilitat dels edificis ni haver d'invertir en mesures estructurals per poder disminuir el consum energètic.

D'altra banda, Sirena és el sistema d'informació de recursos energètics i aigua de la UPC que permet consultar, des de qualsevol ordinador i a través d'Internet, el consum en temps real d'electricitat, gas i aigua dels seus edificis. És una eina que serveix tant per a l'optimització del consum per part dels gestors, tècnics de manteniment i usuaris, com per fer activitats acadèmiques a partir de les dades que ofereix.

Actualment hi ha POE a 43 edificis, un 93% del total de la Universitat. En paral·lel, durant aquests anys també s'ha iniciat el programa CampusLab, una iniciativa de la UPC que té l'objectiu de connectar l'activitat docent i de recerca amb les accions d'estalvi energètic que es duen a terme als POE.

En el mateix marc d'actuació per a l'estalvi energètic, la UPC ha signat, el mes de febrer, un conveni de col·laboració amb l'Institut Català de l'Energia de la Generalitat per millorar l'eficiència energètica en les instal·lacions dels edificis de la Universitat i reduir-ne la despesa energètica. La finalitat és cercar inversions en eficiència als campus mitjançant empreses de serveis energètics.

També es preveu donar suport al programa CampusLab en l'àmbit de l'eficiència i l'estalvi energètic i les energies renovables per convertir els campus de la UPC en espais d'experimentació i demostració pel que fa a la sostenibilitat energètica.

stats