Societat 17/08/2015

Les vacances, una època propícia a la migranya

L’alteració de les rutines diàries i els contrastos que vivim durant aquesta època de l’any agreugen la patologia

Ara
3 min
La migranya afecta un 15% de la població / GETTY

BarcelonaEl mal de cap, amb la migranya com a principal causa, motiva el 2% de les consultes a urgències, el 15% de les visites al metge de família i el 23% als serveis de neurologia del país. Però, ens fa més mal el cap durant l’estiu? Ens afecten les condicions climatològiques? Són els canvis de temperatura provocats per l’aire condicionat i la calor responsables de patir més cefalees? Contràriament al que es creu, l’augment de les temperatures no incideix en l’empitjorament dels atacs de migranya o altres tipus de cefalees, sinó que són els canvis d’hàbits que portem a terme durant les vacances els que poden afectar el nostre organisme, especialment el cap.

Així, l’època estiuenca afecta directament la nostra rutina diària. Aquesta alteració és especialment sensible per al 15% de la població que pateix migranya de manera habitual, ja que endarrerir o modificar àpats, la ingesta de begudes fredes i gelats, la falta de descans o els problemes per agafar el son a l’estiu són algunes de les causes que provoquen episodis de cefalees durant aquesta estació de l’any. A més, les llargues hores de viatge i, sobretot, el trànsit de l’estrès laboral a la relaxació de les vacances poden suscitar igualment aquest tipus de patologia.

El Dr. Robert Belvís, neuròleg especialista en mals de cap i director del nou postgrau de cefalees de la UOC, aclareix: "És cert que la calor pot vasodilatar les artèries cranials, però no s’ha relacionat amb l’empitjorament de la migranya o qualsevol tipus de cefalea en cap estudi".

Consells i recomanacions

Per tant, si l’estiu propicia el mal de cap, és pel seu caràcter vacacional. Adquirir bons hàbits i cuidar-se és fonamental per evitar cefalees indesitjades durant les vacances. Aquests són alguns dels consells que el doctor Belvís recomana seguir

  • Les cefalees poden aparèixer com a conseqüència d’un cop de calor o una insolació, per això s’ha d’evitar l’exposició prolongada al sol durant les hores clau i disposar de la protecció adequada com ulleres de sol, gorres i para-sols, així com vestimenta clara i lleugera.
  • Cal respectar els horaris. Tot canvi radical és perjudicial per a la salut i el benestar. Per aquest motiu és important que durant els primers dies de vacances no es trenquin bruscament els horaris, tant del son com dels àpats, perquè el metabolisme vagi adquirint gradualment la nova rutina.
  • L’estiu és l’època propícia per menjar allò que durant la resta de l’any evitem. Tot i així, hem de continuar una dieta equilibrada, mantenint l’habitual tant com sigui possible, evitant els excessos i no saltar-nos cap àpat.
  • Hem d’intentar no passar de l’estrès laboral a una relaxació i falta d’activitat total. Per evitar-ho, hem d’anar desaccelerant el ritme durant l'última setmana de feina i no deixar-ho tot per a l’últim moment. Igualment, practicar algun tipus d’activitat física, així com passejar per la platja, la muntanya o la ciutat de destí ens ajudarà a desconnectar i alliberar la ment de situacions d’estrès.
  • És important cuidar la hidratació. Beure abundants líquids és fonamental per fer front a la calor, però s’ha d’evitar abusar d’excitants, alcohol, begudes molt fredes o els gelats tan desitjats durant aquesta època, però que poden provocar mals de cap.

Influeix la climatologia en el mal de cap?

No hi ha indicis directes i concloents que els factors meteorològics incrementin el risc de patir cefalees. Tan sols la força del vent ha estat a punt de relacionar-se amb la migranya en dos estudis, però sense arribar a ser constatat. De la mateixa manera, tot i que un 68% dels pacients neurològics atribueix el seu empitjorament als canvis atmosfèrics bruscos, cap factor atmosfèric ha demostrat la seva responsabilitat en les 12 investigacions que s’han portat a terme en aquest camp.

"Les hipòtesis més recents sostenen que segurament no són els factors meteorològics els que empitjoren la migranya davant els canvis de temps, sinó les partícules de bactris transportades en l’aire o la seva càrrega electromagnètica", aclareix el doctor Belvís. Diferents estudis –Itàlia, els Estats Units, països nòrdics...– divergeixen en associar la migranya a diferents estacions de l’any. Únicament a Noruega alguns estudis han observat una incidència de la migranya més elevada arran del seu particular estiu àrtic, el qual presenta condicions inexistents al nostre entorn, sobre ot a nivell lumínic i de radiació ultraviolada.

stats