Societat 28/07/2011

Sense vacances

M.l.f.
1 min

I els que no fan vacances? Pot fer posar malalt no tenir vacances? Tota situació es pot somatitzar depenent de com es visqui. I no hi ha dubte que la crisi, que també farà que moltes persones no vagin enlloc per vacances, és un dels millors caldos de cultiu per a les somatitzacions. Quedar-se a casa sense fer res, quan en realitat no es vol descansar, pot provocar frustració.

A això cal afegir-hi el malestar ja acumulat per la precarietat laboral o per la pèrdua de la feina. L'angoixa que pateixen les persones que perden la feina fa que tinguin més mala salut. Però alguns estudis mostren que encara és pitjor per a la salut viure amb l'espasa sobre el cap. Els que treballen però viuen constantment amb la incertesa de si continuaran o no, tenen més símptomes de depressió i angoixa que els aturats. Les malalties somàtiques més típiques i abundants són el còlon irritable, la hipertensió i les malalties cardiovasculars, sobretot l'infart i l'asma.

Davant una situació de difícil solució, els experts aconsellen programar alternatives d'oci a la pròpia ciutat, amb bona companyia, que no suposin despeses extres i que permetin desconnectar. Ajuntar-se amb amics per veure una pel·lícula i comentar-la, fer un picnic en algun parc amb amanides i pastissos casolans, fer una caminada, llegir un bon llibre o un bany a la platja poden ser opcions que permeten fer neteja psicològica.

stats