SALUT GLOBAL
Societat 08/02/2012

La vacuna contra la malària: el 2015 i a un preu de 5 euros

L'investigador Pedro Alonso preveu que el 2015 es comenci a distribuir la vacuna contra la malària a l'Àfrica subsahariana. I augura que es comercialitzarà a un preu al voltant dels 6 dòlars (uns 5 euros).

Lara Bonilla
2 min
COOPERACIÓ INTERNACIONAL 
 L'Institut de Salut Global de Barcelona, liderat per Pedro Alonso (02) treballa amb la població més vulnerable, com la de Moçambic.

BARCELONA.Hauran estat 25 anys d'investigació per aconseguir "un dels grials de la ciència mèdica": la vacuna contra la malària. L'investigador Pedro Alonso confia que es pugui començar a comercialitzar el 2015 i a un preu "al voltant dels 5 o 6 dòlars". El preu no és oficial -l'haurà de fixar la farmacèutica que la produirà, GlaxoSmithKline- però, segons Alonso, "no hauria de ser significatiu per fer-la accessible: serà una gran fita". "Durant anys s'ha vist la vacuna de la malària com una quimera i ara estem en el bon camí", reconeixia ahir Alonso durant la presentació de l'Institut de Salut Global de Barcelona, que ell dirigeix. Ara s'estan desenvolupant els assajos clínics per demostrar l'eficàcia i la seguretat de la vacuna (en fase III) i s'està provant en 16.000 criatures de 17 països africans.

Cal millorar-ne l'eficàcia

Fins al 2014 no es tindran els resultats sobre la seva eficiència a llarg termini. Si l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hi dóna el vistiplau, el 2015 ja es podria distribuir en zones endèmiques de l'Àfrica subsahariana. Seria "una primera generació" de la vacuna, que fins ara ha demostrat que és eficaç en el 50% dels casos.

L'objectiu, però, és ampliar la cobertura. "La feina no acaba aquí. Aquesta serà una bona primera generació, però hem d'anar més enllà i millorar-ne l'eficàcia per arribar a un 80%-90% de protecció", va assenyalar Alonso. Tot i que la primera vacuna tindrà un "gran impacte", no serà la definitiva, va admetre l'investigador, que considera que ara que s'ha demostrat que la vacuna "no és una quimera", els esforços s'hauran d'intensificar.

Hi ha dos reptes. El primer, esbrinar per què alguns nens no responen a la vacuna. "Per què de vegades protegeix i de vegades no?", es pregunta Alonso. El segon, la durada de la seva eficàcia que, segons els resultats del 2004, podria ser de 4 anys.

Està previst que la vacuna s'administri en tres dosis i ara encara s'està avaluant si serà necessari administrar-ne una altra dosi de record als 18 mesos. Amb la vacuna es podran evitar entre 700.000 i un milió de morts anuals, el 85% de les quals són de criatures menors de 5 anys. No haurà estat fàcil arribar fins aquí. Entre d'altres dificultats, la malària no permet experimentar en animals i s'ha de provar directament en humans.

El científic està liderant els assajos de la vacuna, que estan cofinançats per la Fundació Bill & Melinda Gates, des de l'Institut de Salut Global de Barcelona. Alonso el vol convertir en un centre de referència en la investigació de malalties globals i creu que Barcelona té potencial per convertir-se en un "hub " en aquesta matèria.

stats