Societat 03/01/2018

La vacuna de la grip, menys eficaç que altres anys

Els hospitals s'organitzen per absorbir el pic de pacients d'aquests dies

Lara Bonilla
3 min
Les urgències de l’Hospital de la Vall d’Hebron en un moment de dissabte a la tarda.

BarcelonaA l'espera que aquest dijous es confirmi que la grip ja ha arribat als nivells d'epidèmia, les urgències dels hospitals fa dies que estan rebent una gran afluència de pacients, especialment gent gran amb malalties cròniques. L'increment d'activitat i la saturació de les urgències es repeteix cada hivern. Enguany, però, es dona el cas que la vacuna no és tan efectiva com altres anys i per a una de les soques ofereix una protecció de només entre el 25% i el 30%, quan la cobertura habitual és del 60% o el 70%. Aquest any estan circulant tant el virus A com el virus B de la grip. D'aquest últim, però, n'hi ha de dos llinatges, i el que està circulant més és el que no és a la vacuna. Pel que fa a les soques A, la H1N1 i la H3N2, la que circula més és la segona, i l'efectivitat enguany és només del 30%, ja que el virus ha mutat.

No obstant això, les autoritats sanitàries recorden que continua sent l'eina de prevenció més important. "El fet que tingui menys protecció no vol dir que no s'hagi d'usar o s'hagi de rebutjar perquè ofereix certa protecció creuada. Les persones amb factors de risc s'han de vacunar", insisteix Magda Campins, cap de medicina preventiva de l'Hospital de la Vall Hebron. "Aquesta cobertura del 30% no és gens negligible tot i no ser l'òptima", admet Guillermo Cuervo, metge del servei de malalties infeccioses de l'Hospital de Bellvitge, que també recorda que la vacunació protegeix no només a un mateix, sinó també a l'entorn. "Hi ha menys probabilitat de contagi i ajuda a protegir contra l'epidèmia", afegeix.

El departament de Salut alerta que el 82% dels ingressos hospitalaris greus per la grip no havien estat vacunats. Els casos més greus de grip són en la gent gran amb patologies cardiopulmonars que, amb el virus, es descompensen i requereixen ingressar a l'hospital. Es recomana la vacunació en els col·lectius més vulnerables, com la gent gran, els immunodeprimits o les embarassades.

Aglomeracions a urgències

Com cada hivern, les urgències hospitalàries ja registren una saturació de pacients, alguns en lliteres als passadissos i amb hores d'espera per rebre atenció mèdica o fer proves específiques. Això ha obligat als hospitals a habilitar dispositius per fer front a l'increment de l'activitat. A l'Hospital de la Vall d'Hebron, per exemple, s'han alliberat llits de parts de l'hospital materno-infantil per dedicar-los a pacients de medicina interna. El CatSalut i el Consorci Sanitari de Barcelona han acordat també obrir una planta, amb 16 llits, a l'Hospital de l'Esperança per alleugerir els serveis d'urgències dels hospitals del Mar i de la Vall d'Hebron. Aquest reforç es completarà dilluns que ve amb la posada en marxa de 10 nous llits de reforç al Parc Salut Mar. També els CUAP i els centres d'atenció primària estan rebent aquests dies una gran quantitat de pacients.

"Aquesta setmana tant a urgències com als CAP hi ha hagut no un col·lapse però sí una afluència molt més important de pacients", reconeix Magda Campins. Els professionals sanitaris han demanat acudir primer als centres d'atenció primària i reservar les urgències dels hospitals per a casos greus. "En general, un quadre gripal en una persona jove sense patologia crònica ni immunodeprimida el pot consultar al metge de família, i l'hospital és per als casos de grip en la gent gran, els crònics, els immunodeprimits o els casos greus per dificultat respiratòria", explica Cuervo.

La situació ja és per si mateixa complicada per la pressió assistencial sobre les urgències hospitalàries a causa de l'augment de la cronicitat, que en temporada gripal s'agreuja. Aquest any l'epidèmia de grip ha arribat, com l'any passat, al voltant de les festes de Nadal. Fa dos anys, va començar més tard, entre finals de gener i primers de febrer. La grip a Catalunya ja ha afectat aquesta última setmana 97,67 persones per cada 100.000 habitants i s'espera que aviat superi la barrera epidèmica, que s'ha xifrat en 109,4 casos, i encara provoqui doncs més aglomeracions als centres sanitaris. A la resta d'Espanya ja fa dies que estan en nivells d'epidèmia.

stats