Societat 05/06/2013

Set anys i mig de presó per haver bolcat un contenidor d'escombraries?

L'Ajuntament de Barcelona demana la pena per a tres homes que, durant la vaga general, van bolcar un contenidor al carrer Aragó

Agències
3 min
Amics dels detinguts, concentrats aquest dimecres a la Ciutat de la Justícia / ACN

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona demana fins a set anys i mig de presó per cadascun dels tres manifestants del barri del Clot detinguts durant la vaga general del 29 de març de l'any passat per haver bolcat un contenidor a la confluència dels carrers Aragó i Independència. La fiscalia i la Generalitat demanen sis i cinc anys de presó respectivament pels mateixos delictes: desordres públics, danys i contra la seguretat viària. Els tres acusats han negat aquest dimecres al jutjat haver tocat el contenidor, i la seva defensa s'ha basat a remarcar que només una agent de policia de paisà els va identificar de lluny i no ha estat fins aquest dimecres quan n'ha ratificat el reconeixement.

Segons els detinguts, el dia de la vaga van participar en un piquet. A la cruïlla entre Aragó i Independència, diversos grups de joves van creuar i bolcar contenidors per tal de tallar el trànsit. El piquet va baixar pel carrer Independència, on uns agents dels Mossos van retenir sis persones, entre les quals els tres acusats, a qui una agent de paisà que havia vist els incidents al carrer Aragó va identificar com a autors dels actes vandàlics. Tots van ser detinguts.

Als tres joves se'ls acusa del delicte de danys al contenidor, desordres públics i delicte contra la seguretat viària, perquè el creuament de contenidors suposava un risc en la circulació dels cotxes. Com és habitual, la versió policial i de les acusacions i la dels acusats i defenses difereix força en els detalls. Els tres encausats han negat aquest dimecres haver tocat, arrossegat o bolcat cap contenidor. De fet, segons ells i diversos testimonis que els acompanyaven en la manifestació, quan els contenidors van ser ubicats al mig de la calçada del carrer Aragó, ells ja eren a Consell de Cent.

Una mossa de la unitat d'informació que va seguir la manifestació ha declarat, protegida per una mampara, que ella va veure des d'un xamfrà com els tres acusats, amb tres o quatre persones més, arrossegaven un contenidor i el deixaven al mig de la cruïlla. Tot i que la mossa no ha mostrat cap dubte en la identificació, i el sotsinspector d'ordre públic dels Mossos ha dit que aquell dia l'agent tampoc va dubtar, dues de les noies del piquet retingudes i un altre manifestant han assegurat que els tres acusats ja havien travessat el carrer Aragó quan es van bolcar els contenidors. A més, els advocats defensors han insistit en el fet que la mossa de paisà va veure els fets des de certa distància i que la identificació es va fer també des de certa distància.

El director de Serveis de Neteja i Gestió de Residus de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Ametlló, ha xifrat el cost de la reparació 'in situ' dels pedals, tapes i manetes dels contenidors en 2.900 euros.

Declaració de Joan Coscubiela

Aquest dimecres també ha declarat el diputat d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, que aquell matí estava per la zona. El diputat va veure que uns mossos retenien les sis persones i els va demanar explicacions. Segons la seva versió, un d'ells va admetre que una circular interna ordenava aquell dia fer "identificacions preventives". Davant la queixa de Coscubiela, els mossos es van quedar amb la seva documentació i finalment el van instar a presentar una queixa sobre els fets al Parlament.

Els tres advocats defensors han començat el judici demanant que la Generalitat no es pogués personar en la causa, en considerar que no s'havia acreditat quins perjudicis havia patit. Però la Generalitat ha considerat que tenia legitimitat per ser en el procés per la gran mobilització d'efectius policials i el risc en la seguretat viària al carrer Aragó. La jutgessa ha dit que ho resoldrà en sentència.

L'advocat d'un dels acusats, Andrés Garcia, ha lamentat que les acusacions demanin tants anys de presó per un sol contenidor bolcat i que les administracions persegueixin els vaguistes. Garcia ha valorat positivament el judici, en considerar que el fet que només una mossa identifiqués de lluny els acusats dóna poca credibilitat a l'acusació.

stats