Societat 17/09/2012

Acaba amb algunes incidències a Rodalies la segona ampliació de serveis mínims

Al migdia, un grup de piquets ha provocat retards a diverses línies de Rodalies i en la circulació de trens d'alta velocitat

Ara
4 min
Passatgers consulten les pantalles informatives a l'estació de Sants durant la jornada de vaga / JORDI PIZARRO

BarcelonaEls treballadors dels transports públics han iniciat una vaga de 24 hores de durada a les 00.00 hores d'aquest dilluns. Les mobilitzacions amenacen de provocar afectacions de mobilitat importants a Barcelona i l'àrea metropolitana. La convocatòria inclou el servei de metro i dels autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), així com els serveis ferroviaris de Renfe, tant trens de Rodalies com de Regionals. L'aturada té incidència en tota la xarxa de transport i els sindicats preveuen que sigui majoritària. Les retallades salarials als empleats del sector públic i els plans de privatització del transport ferroviari del govern espanyol són els motius esgrimits per convocar la vaga.

20.30 h Finalitza amb algunes incidències a Rodalies la segona ampliació de serveis mínims

La segona ampliació de serveis mínims de TMB i Rodalies ha acabat a les vuit i dos quarts de nou del vespre respectivament, i a partir d'aquest hora només circulen el 20% de metros i busos previstos en una jornada normal i el 33% de Rodalies, Regionals i Llarga distància de Renfe. Durant la tarda, s'han registrat algunes incidències que han causat retards en trens de la R16, R4, R2 nord i R2 sud. Un tren que viatjava entre Tortosa i l'Estació de França (R16) ha patit una demora de 45 minuts per una "incidència no prevista en la programació dels serveis mínims", i també han patit retards d'entre 30 i 35 minuts un comboi entre l'Aeroport del Prat i Sant Celoni (R2 nord) i un tren entre l'Estació de França i Sant Vicenç de Calders.

Tot i aquests incidents, les andanes de l'Estació de Sants han registrat les aglomeracions habituals d'un dia feiner. Tanmateix, la majoria dels usuaris han reconegut haver patit algun retard durant el dia i haver arribat tard a la seva destinació si no havien sortit amb prou antelació, segons informa l'ACN.

17 h En funcionament el 66% del servei de Rodalies i el 50% de TMB

Els serveis mínims tornen a ser, entre les 17 i les 20.30 hores, del 66% del servei a Rodalies de Catalunya –trens de Rodalies i Regionals–. Després d'aquestes tres hores i mitja, tornaran a funcionar al 33%. Als autobusos de TMB i el metro de Barcelona, funciona el 50% del servei fins a les 20 hores –al metro això suposa uns temps d'espera d'entre 6 i 8 minuts–, moment en què els serveis mínims passaran a ser del 20% –els intervals d'espera al metro seran d'entre 16 i 19 minuts–.

13.05 h Grups de piquets salten a les vies a l'estació de Sants

Un grup de piquets ha saltat a les vies i ha obligat a tallar la circulació de trens a l'estació de Sants. L'acció provoca retards a diverses línies de Rodalies i en la circulació de trens d'alta velocitat.

11.00 h Manifestació davant de l'estació de Sants

Mig miler de treballadors de metro, autobús i Renfe es manifesten davant de l'estació de Sants i tallen el carrer Tarragona. Protesten contra la privatització de Rodalies i les rebaixes salarials, amb pancartes en què es llegeix, per exemple, "Lluitem per les nostres condicions". Un altre grup d'un centenar de treballadors del transport públic es dirigeix cap a plaça Espanya des de l'estació de Sants.

Els sindicats xifren en un 100% el seguiment de la vaga a metro i autobusos i un 80% a Renfe.

9.30 h Retencions de fins a 50 minuts a la R3

Acaba l'hora punta dels serveis mínims amb demores de fins a 50 minuts en algunes línies de tren, com la R3 de l'Hospitalet a Ribes de Freser, que circula amb 50 minuts de retard. Diversos usuaris de Renfe a l'estació de Sants s'han queixat de retards en diverses línies de Rodalies i d'aglomeracions de passatgers dins els trens durant les primeres hores de la vaga d'aquest dilluns.

7.45-8.45 h Retencions als accessos per carretera a Barcelona

Més intensitat del compte i retencions als accessos per carretera a Barcelona, tant a les rondes com al nus de la Trinitat. La ronda de Dalt està completament aturada a l'altura de Sant Adrià del Besòs. També l'accés per l'avinguda Diagonal registra retencions de més de tres quilòmetres. Hi ha 9 quilòmetres de retencions a la B-23, 6 quilòmetres al cinturó del Litoral i 6 quilòmetres a la C-58. Podeu consultar el mapa d'incidències viàries actualitzat minut a minut al web de Trànsit.

Des de les 6.00 h Afectacions puntuals

Els serveis mínims estan funcionant sense incidents greus i amb retards puntuals a autobusos i trens. La línia R4 de Rodalies registra retards de fins a 30 minuts per la demora en la sortida d'un tren de Sant Vicenç de Calders (5.57 h) en direcció Manresa (8.32 h). El trajecte de Terrassa a Barcelona en sentit cap a la capital catalana registra una demora de 30 minuts. També a la línia R1, retards de 20 minuts a causa de la demora en la sortida d'un tren de l'estació de l'Hospitalet (5.38 h) en direcció Maçanet (7.29 h). Vint minuts de retard també a la línia R3 per la demora en la sortida d'un tren a Puigcerdà (7.02 h) en direcció a l'Hospitalet (9.54 h).

Pel que fa als autobusos de TMB, s'han registrat incidències que han provocat alguns retards a les línies de bus 51, 68 i 71.

Des de les 6.30 i fins a les 9.30 h s'han de complir el 66% dels serveis mínims als trens de Rodalies i el 50% als busos de TMB.

stats