Publicitat
Publicitat

Valentí Fuster demana motivar el talent investigador espanyol davant la crisi

"Si ens ho proposem, a Espanya es pot fer gairebé de tot; si Espanya va a la deriva és perquè volem que vagi a la deriva", ha destacat Fuster en una conferència a l'Ateneu Barcelonès

El cardiòleg Valentí Fuster ha apostat aquest dilluns per motivar el gran talent dels joves investigadors espanyols com una de les receptes per superar la crisi que afecta el país.

"Si ens ho proposem, a Espanya es pot fer gairebé de tot; si Espanya va a la deriva és perquè volem que vagi a la deriva", ha destacat Fuster en una conferència organitzada per l'Ateneu Barcelonès.

Després de dècades investigant als EUA, Fuster va assumir fa un lustre la direcció del Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC) amb l'objectiu de promocionar el talent investigador espanyol.

"Els cervells que he vist a Espanya no els he vist en cap altre lloc", ha destacat el cardiòleg català, que va ser premi Príncep d'Astúries a la investigació científica.

Convençut que "on hi ha un problema hi ha una oportunitat", Fuster ha assegurat que a Espanya es necessiten més diners públics per investigar, però "desgraciadament no en tenim".

Mentre l'actual conjuntura no se solucioni, la investigació ha de continuar amb fons estrangers per no llastar la feina feta a Espanya els últims anys.

"Espanya està molt millor que fa 15 anys en investigació però no es fa una bona feina per motivar els investigadors des de joves i només anirem cap endavant si potenciem aquest aspecte", ha subratllat el també director de l'Institut Cardiovascular de l'Hospital Mount Sinai de Nova York.

Els últims anys, el CNIC ha seleccionat, a través de diversos concursos en instituts i universitats, més de 300 joves per canalitzar el seu talent investigador.

Per Fuster, els joves són el motor del canvi tant en la futura investigació com en els nous hàbits de vida que la societat ha d'assumir per prevenir malalties cardiovasculars, la principal causa de mort al món.

A partir d'una experiència d'èxit a Colòmbia, Fuster treballa amb 64 escoles i 100.000 nens espanyols per inculcar els hàbits saludables en edats d'entre 4 i 6 anys.

Pel cardiòleg, els nens ben informats tenen un impacte més gran en els pares que a la inversa, així que treballar inculcant hàbits saludables als petits ajuda fills i progenitors.

Per Futser , és més difícil canviar l'estil de vida dels adults que avançar en la investigació: "Mentre seguim parlant de cosmètica, l'epidèmia de les malalties cardiovasculars seguirà".

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de