RECERCA
Societat 14/12/2017

La Vall d'Hebron desenvoluparà fàrmacs d'immunoteràpia per a malalts de càncer

Aquesta teràpia s'ha demostrat eficaç per al melanoma i el càncer renal, de bufeta i de pulmó

Efe
2 min
Josep Tabernero: “Si un frankfurt dura tres mesos, desconfia’n”

BarcelonaEl Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) desenvoluparà fàrmacs d'immunoteràpia per a malalts de càncer i investigarà els mecanismes pels quals els limfòcits T -que coordinen la resposta immunitària del cos- responen a aquesta malaltia, uns estudis que poden beneficiar un miler de pacients anuals.

Així ho ha indicat aquest dijous el director del VHIO, Josep Tabernero, en una roda de premsa a Barcelona durant la presentació del Programa Integral d'Immunoteràpia i Immunologia del Càncer que aquest institut d'investigació desenvoluparà els pròxims quatre anys gràcies a l'aportació de 2,5 milions d'euros de la Fundació BBVA. A l'acte també hi ha assistit el president de la Fundació BBVA, Francisco González, i el director, Rafael Pardo, a més de les dues principals investigadores del nou programa, Elena Garralda i Alena Gros.

Tabernero ha explicat que la investigació que es desenvoluparà en el nou programa en lloc d'atacar les cèl·lules canceroses suposarà "un canvi de paradigma", ja que se centrarà en la immunoteràpia, que "estimula la capacitat del propi sistema immunitari per discriminar entre cèl·lules sanes i tumorals". A més, la immunoteràpia genera una "resposta memòria" en el sistema immunitari, que recorda que ha d'atacar les cèl·lules tumorals que ja coneix.

Aquesta teràpia ja s'ha demostrat eficaç per a tumors tan diferents com el melanoma i el càncer renal, de bufeta i de pulmó, i també és més ben tolerada pels pacients, enfront dels tractaments convencionals.

No obstant això, l'eficàcia de la immunoteràpia és desigual, ja que alguns tumors aconsegueixen bloquejar el sistema de defensa immunitari i fins i tot passar inadvertits davant seu, com els denominats freds o sòlids, que seran un dels eixos del nou programa d'investigació. El grup d'investigadors d'Elena Garralda es dedicarà al desenvolupament clínic precoç de fàrmacs, i el d'Alena Gros abordarà la immunoteràpia i la immunologia de tumors.

Tabernero ha considerat que al voltant d'un miler de pacients a l'any podrien beneficiar-se del resultat d'aquestes investigacions, en els diversos assajos clínics que es realitzen a l'Hospital de la Vall d'Hebron i en altres centres. Actualment, el VHIO té en marxa una trentena d'estudis en fase primerenca amb tractaments experimentals d'immunoteràpia que van dirigits a noves dianes terapèutiques o a explorar la combinació de diferents fàrmacs.

stats