Un espai verd sobre milions de tones de residus

La recuperació de l'antic abocador del Garraf es reprendrà el 2019 i durarà vuit anys com a mínim

Una capa de vegetació cobrint tones i tones d'escombraries en una superfícies de 60 hectàrees al Garraf. És l'escenari de futur que dibuixa el projecte de recuperació de l'antic abocador, on durant 30 anys, fins al 2006, van anar a parar les escombraries de l'àrea metropolitana de Barcelona. Les obres per transformar l'espai, situat a la vall de Joan, es reprendran el primer trimestre de l'any que ve i començaran per la zona més elevada, que toca al municipi de Begues. El projecte està aturat des del 2010, quan va acabar una primera fase, just a l'altre extrem de la vall, la que toca amb Gavà (vegeu plànol).

Si fins ara s'havien cobert 20 hectàrees de superfície de l'abocador, la fase que s'afronta a partir del 2019 duplica aquesta extensió. És per això que el calendari preveu un mínim de vuit anys per culminar tota la cobertura de l'antic abocador, sempre que es vagi trobant el finançament per a cada fase.

Inicialment, els recursos estan garantits només per a un primer tram, amb tres milions d'euros que aporta l'Agència Catalana de Residus (ACR). En paral·lel, tant la Generalitat com l'Àrèa Metropolitana de Barcelona  (AMB) confien a aconseguir dos milions més de Fons Europeus que cobreixin el segon tram dels set en què està dividit el projecte pendent, que costarà 27,7 milions d'euros, segons ha explicat el president de l'ACR, Josep Maria Tost.

A simple vista, hi haurà diferències entre el que s'ha cobert fins ara i les futures fases perquè es canvia el sistema de terrasses per un de superfícies més planes. "Així es garanteix una integració més bona de la biosfera i hi ha menys necessitat de tones de terra per cobrir, la qual cosa també s'ha traduït en un estalvi en el projecte", ha explicat el vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, Eloi Badia.

El projecte executiu, segons l'AMB, recull propostes i al·legacions presentades per entitats socials i naturalistes. Badia ha explicat que es preveu preservar les zones humides i també incorporar un punt d'observació d'aus que permetrà albirar l'àguila cuabarrada, una espècie que feia molts anys que no es detectava a la zona. "Ja hem detectat un niu d'àguila a la zona recuperada a la vora de Gavà", ha certificat Rosa Maria Fernández, que és tinent d'alcalde de Ciutat i Territori d'aquest municipi. 

També està previst que es defineixin parcel·les amb guardet rotatiu de tres anys i la impermeabilització superficial i recollida d'aigües pluvials, segons consta en el projecte. El que encara no està definit, però, és si aquesta àrea podrà ser transitable per part dels ciutadans. A la zona recuperada, on hi ha les terrasses de vegetació, els tècnics encara en desaconsellen el pas. "Treballem amb projectes per connectar la zona i poder-la transitar, però tècnicament això encara no és viable a curt termini", ha reconegut la tinent d'alcalde de Gavà.

Les escombraries es van compactant sobre les capes de terra i la vegetació que hi va creixent però calen anys perquè "s'assentin definitivament", segons el director de l'Agència Catalana de Residus. "La muntanya està assegurada i en el futur esperem que la zona pugui ser de passeig", ha confiat Tost. La vegetació que ocuparà tota aquesta vall seran sobretot arbustos, confiant que les espècies autòctones vagin envaint l'espai lliurement. 

El municipi de Begues espera amb impaciència que s'iniciïn les obres del projecte, que millorarà l'entorn a tocar del municipi, segons ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Jordi Montaña. "És un deute històric que teníem amb aquestes poblacions", ha insistit Tost.

Més continguts de