Societat 28/12/2013

Vallirana celebra els Sants Innocents amb una inauguració fictícia de la variant de la N-340

Més d'un centenar de persones reivindiquen en un acte lúdic i festiu la finalització de l'obra iniciada el 2004

Acn
2 min
L'alcaldessa Eva Martínez fa els parlaments per reivindicar la variant minuts abans de tallar simbòlicament la cinta inaugural de la infraestructura / ACN

ValliranaMés d'un centenar de veïns de Vallirana han celebrat aquest dissabte un acte lúdic i festiu davant l'Ajuntament per reivindicar novament la finalització de les obres de la variant N-340.

L'acte, organitzat per la Comissió per la Variant, òrgan de treball format per grups polítics, sindicats, patronals i entitats socials en defensa de la variant, ha comptat també amb una inauguració burlesca de la infraestructura, amb tall de cinta inclòs, coincidint amb la celebració del dia dels Sants Innocents.

La Comissió insisteix en la importància estratègica de l'obra, lamenten els 10 anys de retard que porta i critiquen que en els pressupostos de l'Estat per al 2014 només s'inclogui una partida de 200.000 euros. L'acte s'ha celebrat precisament a l'actual carretera N-340, que creua tot el municipi, per on diàriament passen uns 25.000 vehicles que volen fer el trajecte Tarragona-Barcelona sense haver de pagar peatge, a l'espera que es finalitzin les obres de la variant. Unes obres que, recorda l'alcaldessa, Eva Martínez, van començar ja fa més de 10 anys, el 2004, quan la seva previsió d'execució inicial era de només 3 anys.

Malgrat que el govern espanyol del PP va incorporar, a través d'una esmena d'últim moment, en els pressupostos generals per al 2014 una partida de 30 milions en quatre anys per a la variant de Vallirana, el municipi continua considerant aquesta xifra, i sobretot els terminis, insuficient.

"A l'obra només li calen 77 milions per poder finalitzar-la, però l'Estat només preveu 30 milions en quatre anys, cosa que allarga el final de les obres per a més enllà del 2018. Això no ens agrada, i per això mostrem el nostre malestar", ha afegit l'alcaldessa.

Tenir les obres aturades costa al ministeri 600.000 euros l'any

Des la Comissió de la Variant també es critica la partició d'aquests 30 milions en els propers anys. El govern espanyol deixa per a aquest 2014 una primera partida de només 200.000 euros, preveu 23 milions per al 2015, precisament l'any d'eleccions municipals, recorden, i deixa 2 i 4 milions per als anys 2016 i 2017. "I no sabem si amb aquests 200.000 euros es podran reprendre les obres a finals del 2014", lamenta l'alcaldessa.

El que sí que saben, explica amb to crític, és que tenir les obres aturades genera al ministeri de Foment un cost de 600.000 euros anuals que van a càrrec de les mesures de seguretat que s'hi han de prendre. I és que l'obra, de 2,2 km de llargada i 172 milions de cost en total, té pendent acabar d'excavar només 800 metres de túnel que està a mig fer. Des de la Comissió de la Variant s'insisteix que aquesta és una obra "oblidada" per Madrid, perquè a un bon ritme, les obres es podrien tenir enllestides en només dos anys i mig o tres.

stats