Els espais naturals protegits de Catalunya generen 5.110 llocs de treball i 192 milions d'euros bruts a l'any

El Parc Natural del Cap de Creus és el que crea més ocupació, seguit del de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el del Montseny

 

Els espais naturals protegits catalans produeixen 192 milions d'euros anuals en forma de valor afegit brut. A més, l'any 2013 el conjunt de parcs van originar 5.110 llocs de treball, segons un estudi de l'Institut Cerdà i Territori sobre l'impacte econòmic i social dels espais naturals protegits a Catalunya. El Parc Natural del Cap de Creus és el que genera més ocupació, amb 663 llocs de treball. El segueixen el de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb 592 persones ocupades, i el del Montseny, amb 580. Pel que fa als ingressos, la gran majoria, el 83% del total, s'associen al sector serveis, que aporta quasi 160 milions d'euros anuals.

L'estudi 'Impacte econòmic i social dels espais protegits a Catalunya' l'ha elaborat l'Institut Cerdà i l'ha impulsat l'Obra Social La Caixa, amb la col·laboració del departament de Territori i Sostenibilitat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha valorat que "estudis com aquest són molt importants perquè reconeixen el valor d'aquest sector i ens donen arguments per seguir apostant" pels espais naturals protegits.

Un atractiu turístic

L'informe assenyala que "els valors naturals, paisatgístics i culturals representen un factor decisiu per atraure visitants". A més, el potencial d'atracció és més elevat als espais naturals de protecció especial, ja que compten amb òrgans gestors que impulsen diverses activitats turístiques, com rutes, fires i esdeveniments culturals o d'oci. Segons l'informe, "en els darrers anys s'ha apostat per la diversificació dels continguts turístics i la generació de nous productes orientats a una demanda més especialitzada", amb l'objectiu de desestacionalitzar l'afluència de visitants.

Per acabar, Hernández ha assenyalat que els espais naturals que més aporten al conjunt de l'economia comarcal són els que estan "ubicats en zones de muntanya, on no existeixen atractius de costa i estan relativament allunyats de la ciutat de Barcelona". Entre aquests espais hi ha zones com el Parc Natural de Montsant, el de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que suposen un 2,7%, un 1,7% i un 1,7% del valor afegit brut de la comarca on s'ubiquen, respectivament.

El conseller Vila ha valorat que l'impacte socioeconòmic dels espais naturals protegits és "impactant" però ha matisat que "encara pot ser una xifra més important". A més, ha assegurat que "els ciutadans volen reconciliar-se amb la natura" i, per tant, "no admeten que l'administració no faci possible un contacte continu amb una natura de qualitat".