Societat 03/10/2013

Les centrals d'Ascó i Vandellòs estan preparades per a terratrèmols "molt superiors" i "no han patit cap afectació" pels sismes a l'Ebre

L'alcalde de Tarragona diu que no vol ser "alarmista" però recorda que "entre l'Ebre, el Sénia i el Penedès hi ha una central nuclear, Vandellòs"

Acn
2 min
La central nuclear d'Ascó. / TJERK VAN DER MEULEN

TarragonaLes centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs "no han patit cap afectació" arran dels sismes a la costa de les Terres de l'Ebre. Així ho ha assegurat aquest dijous la portaveu de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), Montse Godall, que ha afirmat en declaracions a l'ACN que la instrumentació dels sismes de les plantes "no ha detectat res" i que tant les centrals d'Ascó com la de Vandellòs funcionen amb normalitat. No obstant, Godall ha explicat que aquests dies s'ha intensificat el seguiment de les dades pròpies i de l'Instituto Geográfico Nacional "per si cal prendre mesures".

La portaveu de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II també ha indicat que la resistència de les plantes "és molt superior" al grau de magnitud dels sismes que fins ara s'han anat succeint a la zona. 



Justament avui, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha reclamat que se suspengui la llicència del projecte Castor arran dels terratrèmols i ha advertit de la proximitat de l'epicentre amb les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs. En declaracions a TV3, Ballesteros ha dit que no vol ser "alarmista", però ha recordat que "entre l'Ebre, el Sénia i el Penedès hi ha una central nuclear, Vandellòs". "Segur que deu tenir totes les condicions perquè no hi hagi aldarulls ni problemes, però és per pensar-s'ho", ha dit. Ballesteros ha assegurat que "comparteix la preocupació dels alcaldes de l'Ebre" per la situació i considera que el que s'ha de fer és "suspendre la llicència" del projecte Castor "de manera indefinida" i "analitzar en profunditat el que està passant".

Des del dia 8 de setembre i fins avui ja s'han produït 400 petits terratrèmols. Aquesta passada matinada s'han registrat els dos sismes més àmpliament percebuts per la població. A la 1.06 hores s'ha registrat un sisme de 3,9 i, poc després, a la 1.29 hores, s'ha produït un altre sisme de 4,1, que ha arribat a percebre's a localitats de l'interior de les Terres de l'Ebre, com ara la Sénia, que es troba a 30 quilòmetres de la costa. És el sisme més àmpliament percebut, de més intensitat fins al moment.



No obstant, la nit del dimarts 1 d'octubre es va produir el sisme de més magnitud registrat fins ara. L'Institut Geològic de Catalunya va informar d'un sisme de 4,2 graus produït a les 5.02 hores, que va ser mínimament percebut per la població.

 Protecció Civil de la Generalitat només activarà el pla especial d'emergències sísmiques de Catalunya (Sismicat) en cas que es produeixi un terratrèmol de magnitud propera als cinc graus a l'escala de Richter o bé comencin a aparèixer les primeres esquerdes derivades dels sismes dels darrers dies a la costa de les Terres de l'Ebre.

stats