Societat 04/10/2011

Estrasburg s'obre a revisar el cas Pedro Varela... el dia del seu aniversari

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha anunciat aquest dimarts que ha admès a tràmit parcialment la demanda presentada pel propietari de la llibreria Europa de Barcelona, Pedro Varela, que va ingressar a la presó de Brians I el desembre passat per un delicte de difusió d'idees genocides.

Albert Balanzà
2 min

BarcelonaLa demanda, que ha estat feta pública el dia de l'aniversari (54 anys) de l'amo de la llibreria nazi del carrer Sèneca, va ser admesa a tràmit ara fa quinze dies, el 20 de setembre, i havia estat presentada per Varela a través de l'advocat José María Ruiz Puerta al novembre de 2009 davant el Tribunal d'Estrasburg, després que el Tribunal Constitucional espanyol rebutgés el seu recurs d'empara. Fonts judicials han apuntat a l'ARA que la decisió d'Estrasburg té una significació molt menor a les admissions a tràmit dels tribunals espanyols. "El Tribunal Europeu de Drets Humans té un filtre d'acceptació dels casos molt més ampli", han apuntat les mateixes fonts. En cap cas, la decisió europea significarà l'anul·lació de la sentència de presó actual.

En l'escrit va invocar els articles 6.1 (Dret a un judici just en un termini raonable), 7 (No hi ha pena sense llei), 9 (Llibertat de pensament, consciència i religió), 10 (Llibertat d'expressió) i 13 (Dret a un recurs efectiu) del Conveni Europeu de Drets Humans. Les queixes de Varela es van centrar en haver estat condemnat per un delicte de difusió d'idees genocides que no es trobava en l'acta d'acusació ni en la condemna en primera instància, i en la durada del procediment penal, que va començar el 1996. A més, el propietari d'aquest establiment va manifestar que la seva condemna estava "manifestament mal fundada", perquè el material venut en aquella llibreria feia referència a doctrines negacionistes del genocidi, però no a la seva justificació. l Tribunal d'Estrasburg ha decidit admetre a tràmit la demanda en allò que es refereix als articles 6.1 -relatiu a la condemna per un delicte del qual no ha estat acusat-, 9 i 10 del citat Conveni, i es pronunciarà en els pròxims mesos mitjançant decisió o sentència.

stats