Societat 17/02/2013

'No tuitejaràs'

El Vaticà prohibeix als 117 cardenals del conclave que ha de triar nou Papa que enviïn tuits

Ara
2 min
La cadira del papa, a la basílica de sant Pere / ALESSANDRO BIANCHI / EFE

Barcelona'No tuitejaràs', si més no durant el conclave que ha d'escollir el nou papa. Els 117 cardenals que han d'escollir el successor de Benet XVI no podran enviar cap tuit durant la decisiva reunió. El Vaticà ha prohibit que quan entrin a la Capella Sixtina tinguin cap mena de comunicació amb el món.

La tradició, al Vaticà, és la tradició. I la manera tradicional que el Vaticà comuniqui al món que ha hi un nou pontífex és la famosa 'fumata bianca'. Però els temps canvien, i la institució és conscient que els tuits circulen a velocitat molt més ràpida que el foc i el fum. Així és que ha decidit impedir que l'anunci es faci per una via que no sigui la centenària de la 'fumata', segons que ha informat el 'Catholic News Service'.

Les pors del Vaticà no són infundades, sinó que es basen en un fet real: alguns dels cardenals que, en una data que encara no ha estat concretada però que podria ser a mitjans de març, es reuniran a la Capella Sixtina per triar el nou papa són fervents usuaris de Twitter i tenen milers de seguidors.

Però el problema no és només que alguns cardenals siguin usuaris de Twitter, sinó que es comporten com si fossin periodistes. Així, la renúncia de Benet XVI va ser coneguda fora del Vaticà no després que la Santa Seu la comuniqués oficialment, sinó molt abans: va ser un tuit enviar pel cardenal Timothy N. Dolan el que va escampar la notícia. I ho va fer a tota velocitat, ja que Dolan té 80.000 seguidors a la xarxa social.

Entre els cardenals amb centenars de seguidors a Twitter hi ha l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, amb 2.900 (@sistachcardenal).

stats