Els veïns denuncien la degradació del barri de Manresa on es va violar en grup una menor

L'Ajuntament anuncia un pla de xoc per millorar la zona

Comerç gairebé inexistent, deixadesa de l'espai urbà, aldarulls, abandonament d’algunes finques i ocupacions il·legals són alguns dels factors que han causat la degradació de les Escodines de Manresa, segons han explicat alguns veïns del barri on aquest cap de setmana s’hauria violat en grup una noia de 17 anys. "Hi ha molts pisos desocupats, de nit fa temor, gent que es discuteix i fa basarda", ha explicat Roser Creu, una veïna que fa 58 anys que hi viu.

L'Ajuntament ha anunciat un pla de xoc per fer front a tots els problemes que arrossega la zona, sobretot d’ençà que fa un any s’hi han establert els ocupes més conflictius. L’alcalde, Valentí Junyent, ha defensat la zona com un "exemple" de convivència.

Al barri de les Escodines de Manresa hi ha 532 pisos buits, segons l'últim estudi sobre la zona fet per l’Ajuntament de Manresa. En els 200 metres del carrer Aiguader, el lloc on diumenge a la matinada s’hauria produït una violació en grup, es calcula que n’hi ha una quinzena d’ocupats. Fina Arnau no és veïna del barri però hi passa sovint i recorda que fa anys era un dels barris més populars, vius i on es feien "unes grans festes".

"És una zona on els que hi vivien s’han fet grans i han mort o n'han marxat i la degradació ha fet que s’hagi omplert d’ocupes", ha explicat Fina Arnau. "Molts ocupes no respecten el barri i l’Ajuntament tampoc ha fet la inversió perquè estigui bé", critica. Un altre dels veïns, Marcos Reches, ha explicat que viu al barri des de sempre i ha vist com ha anat canviant al llarg dels anys. "No és un lloc segur", ha denunciat. Sobre la presumpta violació, Reches ha dit que és "un fet que no hauria d’haver passat mai, perquè és un carreró on la gent no vol passar". "Jo tampoc m’atreveixo a passar-hi", ha admès.

El teixit comercial del barri ha canviat molt els últims trenta anys i d’una estampa en què tots els baixos dels edificis tenien botigues que donaven vida a aquest animat barri pagès s’ha passat a només cinc establiments, entre els quals una perruqueria i una fruiteria on també es venen tota mena de queviures. Ilyass Thairi és un dels veïns que el regenta des de fa gairebé vint anys. "En l’últim any hi ha molts més problemes, hi ha més robatoris i les cases buides les fan servir per drogar-se i emborratxar-se", ha lamentat.

El perfil de les persones que ocupen també ha canviat els últims temps. Mentre que fins fa cosa d'un any els veïns expliquen que es tractava més aviat de famílies que tenien necessitats habitacionals, des d'aleshores s’ha incrementat la presència d’ocupes d’un perfil més jove i molt més conflictiu. El punt en comú de tots ells és el fet que són gent amb pocs recursos.

Pla de xoc de l’Ajuntament

L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha anunciat un pla de xoc per atendre les necessitats del barri i fer front als problemes de què es queixen els veïns. "Serà consensuat amb els veïns i les forces de seguretat", ha explicat. En els pròxims dies es convocarà la Junta Local de Seguretat per tractar la qüestió i buscar-hi solucions. Segons Junyent, ara s’està recopilant la màxima quantitat d’informació sobre el barri perquè es puguin prendre les millors decisions.

Els detinguts tornen al pis on hi va haver la violació

Aquest dilluns al matí els Mossos d’Esquadra han portat els quatre detinguts al pis del carrer Aiguader on van passar els fets. Durant mitja hora els Mossos han practicat diligències i se n’han endut caixes i alguna bossa. Un cop els agents han fet la seva feina, els quatre nois han tornat a comissaria.

Concentració dimarts al vespre

El Comitè de Vaga Feminista de Manresa ha convocat una concentració per dimarts a les vuit del vespre a la plaça Sant Domènec de la capital del Bages per condemnar la presumpta violació en grup de la noia de 17 anys diumenge a la matinada. La concentració comptarà amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i del Consell Municipal de la Dona.