"Cotxes i motos no!": els veïns de l'Eixample es mobilitzen contra la contaminació

La plataforma Eixample Respira exigeix mesures per millorar la qualitat de l'aire al barri

"Vine a celebrar els 9 anys d'incompliments dels nivells legals de qualitat de l'aire de l'estació de l'Eixample". Sota aquesta consigna, més d'un centenar de veïns que donen suport la nova plataforma Eixample Respira han participat aquest dimecres a la primera mobilització de l'associació. Entre sons de motors i botzines, els portaveus de l'organització han llegit un manifest fundacional amb què exigeixen a la Generalitat una "solució immediata" a les elevades quotes de contaminació que es registren al barri. 

L'Eixample vol deixar de ser dels cotxes

Desenes de famílies han acudit a la convocatòria d'Eixample Respira, que ja compta amb una xarxa de difusió a través de WhatsApp amb gairebé 200 persones. El lloc escollit per a la protesta ha sigut l'estació de mesura de la contaminació del carrer del Comte Urgell, que des de l'any 2010 registra la xifra de diòxid de nitrogen (NO2) més elevada de la ciutat. "Volem que aquesta estació deixi de donar valors il·legals", demanava el portaveu de la plataforma, Guillem López. 

Altres organitzacions mediambientals han donat suport a la protesta, com ara Fridays for Future Barcelona, l'Associació Catalana contra la Contaminació Acústica (ACCCA) o l 'Associació de Veïns i Veïnes de l'Esquerra de l'Eixample. Aquesta última ha estès una pancarta amb la proclama "Cotxes i motos no! Utilitza el transport públic".  La mobilització ha finalitzat a la intersecció entre el carrer Urgell amb l'avinguda Roma, on els manifestants han bloquejat momentàniament la circulació dels vehicles. 

Reunió amb l'Ajuntament 

La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha aplaudit el naixement de la plataforma Eixample Respira. "Celebrem que els veïns estiguin tirant del carro i que ens encoratgin", ha remarcat la regidora després d'elogiar el fet que la ciutadania s'organitzi per tenir un espai públic "més saludable".

Sanz ha assegurat que el govern municipal que resulti del pacte amb el PSC mantindrà el "compromís polític" de treballar per a les zones verdes, i ha aprofitat per recordar la promesa dels comuns en campanya electoral de pacificar un de cada tres carrers de l’Eixample. "Una de les primeres coses que faré com a tinent d'alcalde és demanar-los una trobada", ha dit en referència a la nova plataforma.