Societat 19/03/2019

Victòria veïnal contra l’hotel de Drassanes del Raval

El Tribunal Suprem no ha admès a tràmit el recurs del grup inversor

Jordi Mumbrú
2 min
Dos nois amb el gos, ahir, al solar del carrer del Portal de Santa Madrona, on un inversor vol construir dos edificis hotelers, un dels quals d’11 pisos, amb un total de 190 llits.

BarcelonaEl setembre de l’any 2017 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar el pla d’usos de Ciutat Vella que havia aprovat el govern de Xavier Trias l’any 2013. La sentència va ser molt oportuna per al govern d’Ada Colau, que volia aplicar una normativa encara més restrictiva pel que fa a l’obertura d’hotels i locals de restauració en aquesta zona de Barcelona. Un dels solars afectats per aquella sentència va ser el solar de Drassanes, entre els carrers de Perecamps, Mina i el Portal de Santa Madrona, on un promotor volia aixecar un gran hotel de dos edificis, un dels quals d’11 plantes d’alçada. Amb el pla d’usos de Xavier Trias a la mà, aquest hotel es podia construir, però la sentència va canviar les coses. El govern dels comuns els va acabar denegant la llicència hotelera, al·legant que quan es va presentar va ser en virtut d’un pla d’usos posteriorment anul·lat pel TSJC. Les entitats veïnals van aplaudir la jugada, ja que consideren que ja hi ha prou turisme al barri.

Els propietaris, però, van presentar diferents contenciosos administratius contra l’Ajuntament per aquesta decisió i una querella criminal contra la tinent d’alcalde Janet Sanz, i, paral·lelament, van presentar també un recurs contra la sentència del TSJC que anul·lava el pla d’usos del 2013. Ahir es va fer públic que el Tribunal Suprem no ha admès a tràmit el recurs, cosa que fa “molt difícil” que es pugui acabar construint el polèmic hotel, segons va valorar ahir la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. El nou revés judicial contra els promotors gairebé impossibilita que en aquest solar s’hi pugui acabar construint el polèmic hotel, ja que la no admissió no es pot recórrer.

Pin va explicar que l’Ajuntament voldria “negociar una permuta” amb els propietaris, per canviar algun terreny municipal per aquest, que es troba en una de les zones més densificades de la ciutat. Des de Salvem les Drassanes, la plataforma que s’oposa des del principi a la construcció del gran hotel de Drassanes, Anna Moreno va celebrar ahir la notícia i va recordar que el que volen els veïns són pisos de protecció oficial. Moreno va recordar que, inicialment, aquest solar era propietat del sindicat UGT i estava previst que el 100% dels pisos fossin socials. El solar, però, un dels pocs que queden lliures en aquesta zona, va anar canviant de mans fins que els actuals propietaris el van comprar poc abans que canviés el govern municipal.

Una denúncia de les associacions

La base de tots aquests canvis va ser la denúncia que diferents entitats veïnals van fer contra el pla d’usos de Ciutat Vella del govern de Xavier Trias. Fins a aquell moment el pla d’usos vigent era el que havia impulsat Itziar González, durant el govern socialista, que era molt més restrictiu. Trias i el seu equip van aixecar algunes de les restriccions per obrir hotels i altres establiments de concurrència pública a les zones que consideraven que no estaven tan saturades. El TSJC el va acabar tombant perquè no havia comptat amb la participació veïnal.

stats