Els veïns del Raval de Barcelona denuncien que ja hi ha més d'una seixantena de pisos ocupats per traficants

Demanen l'actuació de les administracions per acabar amb un problema que "els expulsa del barri"

"Vigileu els terrats, tanqueu la porta de l'escala, mireu els panys de les portes perquè no hi hagi trossets de paper: els narcotraficants ens vigilen per saber quan fa dies que no som a casa i volen aprofitar per ocupar els nostres pisos", adverteix davant de l'assemblea de veïns del Raval de Barcelona que s'han reunit aquest vespre l'Imma, veïna del carrer Joaquim Costa. Al barri hi ha més de 60 narcopisos, segons tenen comptabilitzats els veïns. Aquest dissabte a les 6 de la tarda aniran des del carrer Ramelleres, a la seu del districte de Ciutat Vella, fins a la Rambla del Raval. La seva petició: acabar amb traficants que ocupen habitatges i omplen de drogoaddictes, xeringues, brutícia i delictes el barri, asseguren alguns veïns. 

De moment, es posaran en contacte amb el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i amb la regidora del districte de Barcelona, Gala Pin. Si no els contesten la petició, afirmen, es presentaran amb cassoles, olles i paelles davant de les administracions per reclamar una solució a aquest conflicte que "no els permet viure en pau" en el seu propi barri. "És intolerable que les administracions no facin res quan saben perfectament el que ens passa", exclama enfadada la Dolores, veïna del Raval que assisteix a l'assemblea. 

Fa més de seixanta nits que surten al carrer a fer soroll i ho seguiran fent fins que les institucions reaccionin. Cada vegada sumen més gent a les manifestacions nocturnes i, tot i això, els impulsors busquen fer-ho més gran. "La nostra idea és que tot el Raval soni quan comenci la cassolada, perquè és un problema que ens afecta a tots i no només els veïns d'uns quants carrers", explica la Júlia, una de les veïnes que va començar a protestar. Tot i això, a partir de demà les cassolades se celebraran a les 9 del vespre i no a les 10, com ho han fet fins ara, per queixes d'altres veïns que, en algunes ocasions, han llançat ampolles d'aigua pel soroll que provoquen. 

Durant l'assemblea els veïns es donen consells i repensen les accions que poden fer per posar fi a un problema que "els està expulsant del seu propi barri". Per això, també insten altres veïns a denunciar sempre que sàpiguen de l'existència d'un narcopis o que notin que hi ha algú vigilant la seva finca. "Si us trobeu trossets de paper a les portes o entra algú al replà del terrat a dormir, heu de denunciar-ho; com més denúncies hi hagi més forta podrà ser la nostra pressió cap a l'administració", recorda la Júlia. "I no cal anar sol als Mossos d'Esquadra: hi ha veïns que podem acompanyar qui faci falta", afegeix el Martí, un altre veí membre de la plataforma veïnal Acció Raval. 

Contra el model especulatiu 

Tot i que uns veïns insten els altres a denunciar, el problema es troba en el fet que la majoria de propietaris dels locals on es ven droga, principalment banc, no n'han denunciat l'ocupació. "Aquí la problemàtica real no són els drogoaddictes, sinó el capitalisme salvatge", diu amb la veu alta la Clàudia, una de les veïnes presents a l'assemblea. "Aprofitaran això per fer-nos fora del barri i reconvertir els pisos en habitatges de luxe o pensats per a turistes", lamenta. Per això, una part dels presents a l'assemblea planteja la possibilitat d'ocupar els pisos buits: "Abans que arribin els traficants, és millor que s'hi posin famílies que estan en risc d'exclusió social", apunta el David. La idea divideix els veïns. "Jo no tinc cap pis buit en propietat, no puc dir a ningú que té legitimitat per ocupar-lo", contesta l'Imma.

En la protesta d'aquest dissabte, la primera que es fa per instar directament els responsables polítics a fer-hi alguna cosa, els veïns diuen, però, que estaran units contra els narcopisos, una problemàtica que els toca a tots.