La vespa asiàtica s'escampa per l'Alt Empordà

Els apicultors de la zona ja han trobat aquests animals a Portbou, a 30 quilòmetres del lloc d'inici d'aquesta plaga

Els apicultors gironins alerten que ja s'han trobat exemplars de la 'Vespa velutina' a un radi de 30 quilòmetres del punt on es van localitzar els primers exemplars d'aquesta plaga. Els apicultors asseguren que estan "preocupats" perquè és possible que l'insecte ja s'hagi escampat per la comarca de l'Alt Empordà. Aquest exemplar, més conegut com a vespa asiàtica o vespa assassina, és un insecte carnívor provinent de la Xina que mata les abelles tradicionals comunes per alimentar les seves larves. Malgrat l'espectacularitat de l'insecte, que triplica la mida de les abelles de la zona, l'animal no és agressiu amb les persones, tot i que les seves picades són molt doloroses. Aquest animal està considerat com una plaga després d'estendre's per França i el País Basc.

El president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, ha ressaltat que "hi ha trampes a la muntanya de Portbou, però des de fa un temps no podem accedir-hi per visitar els ruscs a causa de la sequera". Quan hi accedeixen, necessiten cremar cartons o altres restes de fusta per fer fum, fer fora les abelles i accedir als ruscs. Unes actuacions que, a causa de la sequera i l'estat dels boscos en aquests moments, són impossibles. Tot i això, des del gremi estan alarmats perquè aquesta espècie invasora arriba al seu punt àlgid a finals del mes d'agost.

A més de les conseqüències de la plaga, els apicultors gironins també han patit els efectes de l'incendi de l'Empordà. L'associació ha comptabilitzat tres particulars que han perdut unes 100 caixes instal·lades en la zona afectada pel foc. Noguer ha explicat que "els apicultors no han pogut anar a la muntanya i no sabem amb exactitud quantes caixes i ruscs s'han cremat, però en aquesta zona hi havia col·locades unes 3.000 caixes".

El president de l'associació ha remarcat que en els últims anys molts apicultors s'han traslladat a altres zones de Girona o als Pirineus, on hi ha un clima més favorable per al creixement de les abelles. Noguer ha lamentat que "a causa del canvi climàtic i la manca de precipitacions, el sotabosc està molt sec i les abelles moren perquè no troben menjar". Per això, ha dit, serà "molt difícil" tornar a recuperar la flora de la zona.

La 'Vespa velutina' va ser detectada a França l'any 2004, quan un transport de mercaderies la va importar de manera accidental des d'Àsia. Fins ara, la seva expansió ha sigut de 100 quilòmetres cada any de mitjana. Més de la meitat de França està afectada, com també el País Basc. A l'Empordà, els primers insectes es van trobar l'any 2011 a Garriguella. Uns mesos després ja es van trobar exemplars a quatre quilòmetres d'aquesta zona i els últims dies ja s'han localitzat nius a 30 quilòmetres del focus inicial.

De moment, els apicultors –amb l'ajuda del departament de Medi Ambient– ja han col·locat trampes per intentar reduir el nombre d'exemplars tot i que, de moment, els empresaris destaquen que no ha sigut suficient per posar fi a aquesta plaga.