Científics del SETI: Hi ha vida extraterrestre, i es trobarà d'aquí a 20 anys

Investigadors de l'Institut de Recerca d'Intel·ligència Extraterrestre (SETI) afirmen davant del Congrés americà que contactar amb extraterrestres és només una qüestió de finançament

Hi ha vida extraterrestre i es trobarà d'aquí a uns 20 anys. És més, si no es troba abans no és per la dificultat d'accedir-hi sinó senzillament perquè no hi ha el finançament necessari per contactar amb altres món. Ho han dit davant del Congrés dels Estats Units científics de l' Institut de Recerca d'Intel·ligència Extraterrestre (SETI, en anglès). Davant dels congressistes, els científics es van mostrat taxatius: "Hi ha un 100 per cent de possibilitats de trobar vida extraterrestre a l'Univers".

El director del centre SETI a la Universitat de Berkeley (Califòrnia), Dan Werthimer, i l'investigador Seth Shostak, han explicat que el temps necessari per materialitzar la troballa només depèn "del finançament que es dediqui a aquest tema en les pròximes dues dècades". Els investigadors volen que l'executiu nord-americà tingui en compte els avenços científics que podria suposar un descobriment d'aquestes característiques .

"Si hi ha unes 10.000 civilitzacions emetent senyals de ràdio en la nostra galàxia, caldrà observar, almenys, uns pocs milions de sistemes estel·lars per trobar-ne una. Gràcies a les millores en la tecnologia usada per SETI, l'institut serà capaç de fer-ho en els propers anys", ha indicat Shostak.

La zona habitable

El consens científic és que la recerca de vida intel·ligent en altres mons s'ha de concentrar en aquells planetes que orbiten a una distància que han batejat com a zona habitable, una regió en la qual l'aigua pugui romandre líquida. Els científics calculen que a la Via Làctia hi ha 800.000 milions d'estrelles. El telescopi espacial Kepler ha descobert més de 1.700 planetes a la zona habitable.

Shostak ha apuntat que la recerca no només s'ha de concentrar en galàxies llunyanes. "També podríem trobar vida microbiana molt més a prop, a Mart o en una de les llunes de Júpiter i Saturn, que semblen tenir aigua, ja sigui en la seva superfície o sota d'ella". El que cal, apunta, és tenir a punt l'equip i finançar els científics per realitzar la recerca. "Els mètodes per trobar vida impliquen el desenvolupament i llançament de naus que puguin perforar la superfície de Mart, o una que obtingui una mostra dels guèisers de llunes com Europa".