AFERS SOCIALS

“La vida s’ha acarnissat amb nosaltres”

Una família estafada per BB Serveis batalla contra el càncer mentre s’enfronta a un desnonament

La mare de la María Clara, Consuelo Pereiro, va morir de sarna a la residència Montemar de Cambrils (Baix Camp), durant la gestió de BB Serveis, una empresa que  va estafar 34 milions d’euros a administracions i treballadors i que va deixar més de 750 avis en condicions infrahumanes. Les empleades, a qui van deixar de pagar,  havien de rentar els ancians amb llençols i draps de la pols perquè no tenien esponges ni bolquers. Quan arribaven a casa, després de la jornada laboral, tampoc tenien diners per alimentar els seus fills, i durant mesos van viure de les restes que sobraven del càtering de la residència.

Però la María Clara no els guarda cap rancúnia. Sap que les treballadores -algunes d’elles també van agafar sarna- van fer tot el que van poder, i ho sap perquè ella també va treballar per a BB Serveis. Ho va fer en una altra de les 90 empreses a l’Estat de la qual la companyia tenia el concurs, el centre comercial Port Halley a Vila-seca (Tarragonès). La María Clara s’encarregava de la neteja dels lavabos i, igual que a Montemar, va deixar de cobrar. “Durant l’últim any pagàvem els pals de fregar de la nostra pròpia butxaca, però va arribar un moment que no podíem continuar-ho fent”, rememora. “Alguna gent que venia al centre comercial ens insultava perquè no hi havia paper, ens escopien, embussaven els vàters amb els mitjons que feien servir per netejar-se i defecaven a la pica. I jo anava allà a treballar sense cobrar, dia rere dia. Encara tinc malsons”, afirma.

Amb 53 anys i sent l’única font d’ingressos de la família, va trobar-se que no podia pagar la hipoteca. El 2012 el banc va posar casa seva a subhasta i també la del seu fill, que tenien vinculades. Aquell any, a més, BB Serveis va acomiadar totes les treballadores amb un fals ERO. Des d’aleshores la María Clara no ha tornat a trobar cap feina fixa. Ja no surt de casa si no hi ha ningú dins: té por de tornar i trobar-se el pany canviat. Divendres passat, va topar-se amb el primer avís: el jutjat de Vila-seca els avisava a ella, el seu marit i la seva sogra de 89 anys que el 7 de juny a les 10.30 del matí seran desnonats. “Es consideraran abandonats tots els objectes de tot tipus que hi pugui haver dins”, informa el text.

Una família assotada pel càncer

La notificació no podia arribar en més mal moment. Fa quinze dies, el marit de la María Clara, el Carlos Alberto, va començar el tractament de quimioteràpia d’un càncer de còlon en estat avançat que li ha fet metàstasi al fetge. “Veníem de l’hospital. Jo em vaig quedar a baix amb la bossa de la compra i ell es va trobar l’avís. Era l’últim que li faltava”, lamenta la María Clara. La PAH de Reus ha començat a moure’s perquè els donin un lloguer social, i la  plataforma Afectats BB Serveis també farà pressió perquè l’Ajuntament de Vila-seca ajudi la família. “De totes maneres no ens podem quedar aquí gaire temps més. Vivim en un cinquè sense ascensor i el meu marit no està per pujar escales. El tractament li desfà les articulacions, ha perdut la sensibilitat als dits, té marejos, vòmits, problemes per anar al lavabo, mal de cap... No vull que hi sigui quan la policia vingui a desnonar-nos”, raona.

La vida, reconeix, s’ha “acarnissat” amb ells. La mateixa María Clara va passar un càncer de mama l’any 2000 i tot just fa unes setmanes el fill de la parella, el Carlos Eduardo, va acabar el tractament per curar-se de la malaltia de Hodgkin, un tipus de càncer que afecta el sistema immunitari. La seva néta, que té un any, fa sis mesos que entra i surt de l’hospital per un problema al ronyó. Els metges ja els han avisat que l’estrès els està afectant greument la salut. “No creguis que de vegades no penses a disparar-te un tret”, salta la María Clara. “Però no voldria deixar la meva família sola. La meva vida sense el meu marit i els meus fills no té sentit, ells són el que em fa tirar endavant”, conclou.

L’ARA s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Vila-seca per saber quina és la seva posició respecte a la situació d’aquesta família i, segons han explicat fonts del consistori, el cas es va debatre ahir en una reunió tècnica de la mesa d’emergència local. Ara busquen la manera de resoldre la seva situació.

El desenllaç, un mes després: "La Clara es queda": aturen el desnonament de la família afectada per BB Serveis