Un nou vídeo mostra les agressions a immigrants a la tanca de Melilla

Segons afirma a la gravació l'ONG Prodein, els autors dels cops i les puntades de peu són militars marroquins en territori espanyol i agents de la Guàrdia Civil

Tanca de Melilla, 13 d'agost a les 04:20 hores. Un grup d'immigrants és sotmès a puntades de peu i a cops de porra mentre creua la frontera després de ser retornats al Marroc. Aquestes són les imatges que es poden veure en el nou vídeo de l'ONG Prodein, fet públic aquesta matinada, on s'assegura que els autors de les agressions són militars marroquins uniformats en territori espanyol i la Guàrdia Civil.

Al vídeo, d'un minut de durada, es veu clarament com els immigrants són colpejats pels agents a mesura que creuen la tanca. De fons, es pot sentir la veu d'un "agent de l'autoritat" espanyol –així es presenta als membres de l'ONG– repetint "no es pot filmar". En veure que els activistes continuen gravant, el presumpte policia insisteix "ja els ho he dit quaranta vegades! Què volen?", i una noia respon: "El que volem és que es vegi com els vostres companys els estan pegant".

Es tracta del segon vídeo que emet Prodein en dos mesos. Al primer ja es mostraven els cops de la policia marroquina als sense papers que el 18 de juny van saltar la tanca de Melilla, també en territori espanyol. Va ser precisament aquesta gravació la que va permetre que el jutge d'instrucció número 2 de Melilla, Emilio Lamo de Espinosa, admetés a tràmit una querella per investigar els fets.

A l'inici d'aquest segon vídeo es recorda que "el delegat del govern espanyol a Melilla va afirmar que les ONGs que publiquen vídeos sobre les actuacions de les forces de seguretat a la frontera "actuen de mala fe".

El delegat del Govern a Melilla demana que no es criminalitzi la Guàrdia Civil

Hores després de fer-se públic el vídeo, el delegat del Govern a Melilla , Abdelmalik El Barkani , ha demanat que no es criminalitzi la tasca de la Guàrdia Civil a la tanca fronterera per intentar contenir les entrades irregulars d'immigrants . "És un treball difícil que els agents tenen encomanat per mandat legal ", ha dit.

S egons el delegat , s'investigarà tot allò que sigui " factible " de ser investigat , però ha insistit que no es pot criminalitzar la tasca de les Forces i Cossos de Seguretat de l' Estat en matèria d'immigració. " La Guàrdia Civil està desplegada a la tanca perquè hi ha persones que volen entrar per on no ho han de fer " , ha remarcat El Barkani , que ha censurat la visió " parcial , incompleta , esbiaixada i interessada " que vol transmetre del problema de la immigració .

El delegat ha sostingut que aquesta missió de guàrdia i custòdia de l'institut armat s'està fent " amb absoluta responsabilitat , professionalitat i , en moltíssimes ocasions , amb problemes de risc per a la integritat física" . " Trobo a faltar vídeos i declaracions on es solidaritzin amb els guàrdies civils ferits" , ha dit el representant governamental que, de vegades , també s'ha queixat de l'actitud " agressiva " d'alguns immigrants .