Aena cedeix i convoca les parts per evitar la vaga que pot col·lapsar el Prat

El gestor aeroportuari de l'Estat es reunirà amb Eulen i la plantilla de vigilants de seguretat per "facilitar el diàleg" després de 10 dies de conflicte obert

Aena fa marxa enrere i s'avé a asseure's a la taula de negociació amb els vigilants dels controls de seguretat del Prat i l'empresa concessionària Eulen per mirar d'evitar una vaga total i indefinida que pot col·lapsar l'aeroport. Els treballadors d'Eulen han convocat una  aturada indefinida de 24 hores a partir del 14 d'agost per exigir més efectius i una millora de les seves condicions laborals. Demanaven a Aena implicar-se en el conflicte, perquè és el gestor públic dels aeroports espanyols i, per tant, qui licita els serveis com el dels controls de seguretat. 

Les llargues cues al Prat per passar els controls de seguretat, però, poden produir-se aquest divendres igualment, ja que la plantilla farà la primera jornada de vaga parcial durant quatre franges del dia. Està previst que la repeteixin els diumenges i dilluns de manera indefinida fins que arribi la data de la vaga total si les negociacions no aconsegueixen aturar-la.

A banda de la vaga, la plantilla també ha notificat a l'autoritat laboral de la Generalitat la convocatòria d'una manifestació que tindrà lloc el 18 d'agost a les 17.30 h a l'avinguda Diagonal, a l'altura de la plaça Reina Maria Cristina, segons ha explicat a Efe Juan Carlos Giménez, assessor del comitè de vaga.

Els treballadors d'Eulen van decidir aquest dimecres en assemblea endurir les protestes com a mesura de pressió. La d'aquest divendres serà un vaga parcial d'una hora en les franges de 5.30 h a 6.30 h, de 10.30 h a 11.30 h, de 16.30 h a 17.30 h i de 18.30 h a 19.30 h. El ministeri de Foment ha dictat uns serveis mínims del 90% durant la protesta, una mesura que els convocants de la vaga han criticat per excessiva.

Les convocatòries d'aturades amenacen de sumir en el caos l'aeroport, que els últims dies ja ha registrat llargues cues en els controls d'accés de seguretat, especialment a la T1, per una suposada vaga de zel dels empleats d'Eulen. Després de deu dies de conflicte obert amb el comitè de vaga, Aena ha mogut fitxa aquest vespre i ha anunciat una trobada amb les parts a les 9 del matí de divendres.

La Delegació del govern a Catalunya ha fixat en el 90% els serveis mínims de caràcter obligatori durant la vaga convocada a partir del 4 d'agost.

Aena amenaça de multar Eulen

Aquest dijous al migdia Aena ha obert dos expedients sancionadors a Eulen que podrien acabar amb una multa de 150.000 euros cadascun. Fonts del gestor aeroportuari han confirmat a l'ACN que s'ha adoptat aquesta mesura perquè l'empresa ha "incomplert els estàndards de qualitat" de l'aeroport del Prat a causa de les cues que s'han produït des del 24 de juliol. Aena considera un fet "d'especial gravetat" la situació en què s'han trobat milers de passatgers, que han hagut d'assumir esperes de més d'una hora, i assegura que el contracte de concessió del servei permet aplicar penalitzacions en aquest tipus de circumstàncies.

D'altra banda, l'ens recorda que a principis de juliol va destinar a Eulen 425.000 euros extres per reforçar el servei del control de seguretat durant l'estiu.

L'Ajuntament de Barcelona convocarà una comissió de seguiment

L'alcalde accidental de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat aquest dijous que l'Ajuntament convocarà una comissió de seguiment si els treballadors dels controls de seguretat de l'aeroport segueixen endavant amb la vaga indefinida que han anunciat.

Collboni ha dit als periodistes que, tot i així, les competències per solucionar el conflicte recauen en Aena, el govern espanyol i la Generalitat, que és l'encarregada de la mediació laboral, una tasca que l'alcalde accidental demana que "s'intensifiqui". Collboni també ha exigit a Aena que "s'impliqui en la resolució del conflicte", ja que es tracta d'una vaga que afecta l'aeroport, de manera que la companyia no pot ser "aliena" a la mediació.

De moment, i fins al dia 14, la previsió de l'Ajuntament és "donar temps a la mediació" entre les institucions implicades perquè es resolgui el conflicte.