TRIBUNALS

Els vincles de la ultradreta russa amb dos casos d’odi

Els acusats del projecte homòfob Pilla Pilla arribaran a judici dilluns que ve a Granollers

El novembre del 2013 un seguit d’agressions homòfobes van atemorir la comunitat LGTBI. Seguint l’estela d’un moviment homòfob a Rússia, sis homes vinculats amb l’extrema dreta russa van engegar a les xarxes socials el projecte Pilla Pilla: es feien passar per menors, es posaven en contacte amb persones homosexuals a la xarxa i hi concertaven una cita. Quan les víctimes arribaven, les segrestaven, les gravaven en vídeo i les obligaven a identificar-se per fer córrer per Facebook i Twitter que eren pedòfils. El líder del grup, que s’enfronta a una condemna d’entre 15 i 21 anys de presó, estava vinculat amb un altre home condemnat el 2016 per una agressió racista al metro de Barcelona, que també va difondre a les xarxes.

La relació l’ha establert l’equip jurídic que representa l’Observatori contra l’Homofòbia en el cas Pilla Pilla, que començarà a jutjar-se dilluns als jutjats de Granollers. L’advocada Laia Serra recordava ahir la “gravetat” d’una causa que va més enllà de les tres agressions homòfobes protagonitzades pel grup. Les acusacions han establert els lligams dels acusats amb l’extrema dreta russa, que també compartia l’home condemnat per l’agressió del metro. Precisament per aquest perfil, el president de l’Observatori, Eugeni Rodríguez, i el portaveu de la Comissió Unitària 28-J, Fran Sánchez, subratllen que es tracta d’un “judici contra el feixisme i la intolerància” que afecta “la llibertat de totes les persones”.

L’acusació popular demana per als acusats del cas Pilla Pilla penes que van de l’any i nou mesos als 15 anys de presó. Però la Fiscalia eleva aquesta petició de presó fins als 21 anys en el cas del líder del grup. Els responsabilitzen de delictes contra la integritat moral i de revelació de secrets. La Fiscalia també reclama una indemnització de 31.000 euros per a les víctimes, que l’Observatori ha assenyalat que estan patint un procés de revictimització amb l’arribada del judici.

Segons Serra, les defenses utilitzen “el pretext” que es tractava d’un projecte per denunciar pedòfils. Serra recordava ahir que els acusats paraven autèntiques “emboscades” a les víctimes i que el cas va generar un gran neguit entre el col·lectiu. Tant la penalista com els responsables de l’Observatori van denunciar la falta de col·laboració d’empreses com Facebook i Twitter. Fins fa pocs mesos els vídeos de les agressions a les víctimes -que van arribar a acumular més de 100.000 visualitzacions- encara es podien trobar a la xarxa.