POLICIAL
Societat 08/03/2013

Les violència masclista creix entre els joves

El 55% de les víctimes són dones menors de 35 anys

L. Díaz-roig
2 min

BarcelonaEl 55% de les dones víctimes de violència masclista tenen menys de 35 anys, segons les últimes dades fetes públiques ahir per la conselleria d'Interior en el marc d'una jornada per prevenir el fenomen entre els adolescents. Durant el 2012 els Mossos d'Esquadra van atendre 12.193 víctimes -el 3% eren menors-, una xifra que és força menor a la dels casos reals, ja que només el 30% de les dones denuncien. "Tot el que feia pensar que la violència masclista era fruit de generacions anteriors ja no val, perquè ara també ho trobem en la població jove", va dir ahir la coordinadora de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes de la conselleria, Alba Alfageme. Tot i així, el catedràtic de psicologia de la Universitat de Barcelona, Antonio Andrés Pueyo, demana prudència. "Les dades són una fotografia, una part de la realitat", avisa, i subratlla que els estudis qualitatius demostren que ara es denuncia molt més i que, per tant, el problema sembla més greu.

La violència física ha quedat en un segon terme i ha pres rellevància la violència psicològica. "Hem aconseguit conscienciar els joves: ara distingeixen el que és una discussió normal del que és violència. El que abans es deixava passar ara ja no, ha augmentat el nivell d'intolerància", destaca Andrés Pueyo, que considera "prematur" fer pronòstics tan negatius, ja que en estudis llargs s'ha comprovat que s'ha avançat molt en prevenció. En tot cas, la violència masclista entre els joves continua estant basada en els mateixos elements que en altres generacions com el domini, el control, la relació abusiva de l'home -l'agressor-, i la dona com a víctima.

El problema, però, és que és difícil conèixer quina era la realitat anterior, perquè les xifres i el nombre de denúncies eren escasses. "És important que ara es facin públiques de manera sistemàtica totes les xifres per saber si les campanyes de prevenció que es fan funcionen", demana Andrés Pueyo, que recorda que dins del que s'anomena violència masclista -entre membres d'una parella- hi ha diferents graus. "La violència física, la més greu, ara ja no és la més important", conclou.

Els Mossos van detenir el 2012 6.196 agressors per violència masclista, i d'aquests el 35% tenien entre 18 i 34 anys i el 9% eren reincidents. Només 20 dels detinguts eren menors d'edat. La xifra, però, està desvirtuada, ja que molts casos de violència masclista en menors es tipifica com a delicte de lesions.

Les xarxes socials i el WhatsApp

Segons Alfageme, les xifres actuals demostren que amb el pas del temps la violència s'ha modificat i s'ha "sofisticat" amb l'ús de les noves tecnologies. Les xarxes socials o el WhatsApp, explica, han fet que el control sobre la víctima augmenti i s'allargui les 24 hores del dia. "És com si deixessin d'existir les portes", va assegurar ahir. El catedràtic en psicologia reconeix que les noves tecnologies són un fenomen nou i que la violència s'adapta i evoluciona. "Té alguns avantatges: abans el control es feia per telèfon i ara les noves formes de comunicació fan que quedi registrat", explica.

stats