Violència sexual

Condemnen a nou anys de presó un entrenador per violar una jugadora a qui "controlava"

Segons la sentència, l'home s'aprofitava de la seva "ascendència" sobre la menor

2 min
L'entrenador ara condemnat, assegut al banc dels acusats (a l'esquerra) el primer dia de judici a l'Audiència de Barcelona, en una imatge difosa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

BarcelonaVa començar com el seu entrenador de futbol, quan ella tenia 13 anys i va entrar a jugar en un club de futbol femení de Sant Joan Despí, però es va convertir en una figura omnipresent en la seva vida: li feia de representant, tenien un compte bancari conjunt, l'acollia a casa o la visitava a la seva, fins al punt que ella l'anomenava sovint "papa". Quan ella tenia 16 anys va començar-la a violar. No va ser fins un temps després que la noia, mentre l'atenien a l'hospital després d'intentar suïcidar-se pel que havia viscut, es va atrevir a explicar el que havia passat. Ara l'Audiència de Barcelona ha condemnat l'home a nou anys de presó i a pagar a la víctima una indemnització de 50.000 euros.

La sentència assegura que l'home es va aprofitar de la seva "ascendència" sobre la menor per forçar-la. Explica que la seva figura d'"autoritat" respecte de l'adolescent no es limitava només al terreny esportiu, sinó que estava present en tots els aspectes de la vida de la jove, exercint "un control" fins i tot superior "al que tindria qualsevol pare amb la seva filla adolescent", perquè incloïa "xantatges i amenaces" perquè la noia no tingués altres relacions o amagués informació als pares. I això generava un sentiment de "por" tan intens en la noia que "anul·lava" la seva voluntat.

L'home va negar els fets al judici i va acusar la víctima de denunciar-lo per ressentiment, perquè s'havia negat a amagar als seus pares que sortia amb un noi, va dir. Però el tribunal no es creu la seva versió i té en compte tant el relat de la noia com el dels testimonis, a més dels missatges de WhatsApp intervinguts a l'acusat, que provarien el control que exercia sobre ella.

Dependència

El tribunal considera que la relació entre el condemnat i la menor era "de continguts clarament desproporcionats i fins i tot extravagants", cosa que els va portar a caure en un "estat de dependència afectiva i emocional". L'entrenador es va fer present en tots els aspectes de la vida de la noia i, finalment, també en el sexual. Segons la sentència, entre el 2013 i finals del 2014 les violacions es van convertir en contínues, tant al pis d'ells com al seu cotxe i fins i tot en un descampat, sempre contra la voluntat de l'adolescent i sota amenaces. Fins que el desembre del 2014 la mare de la noia va enxampar l'home tocant els pits a la víctima a la seva habitació.

La noia va intentar treure's la vida dos cops. Després de la segona ocasió, mentre era atesa a l'hospital, va confessar les agressions patides a una germana i una amiga. A més dels nou anys de presó i de la indemnització, l'Audiència imposa al condemnat cinc anys més de llibertat vigilada, li prohibeix treballar amb menors durant tres anys i ha dictat una ordre d'allunyament perquè no es pugui comunicar amb la víctima durant 14 anys.

Nova rebaixa de condemna a un violador a l'Audiència de Lleida

L'Audiència de Lleida ha rebaixat fins als cinc anys i quatre mesos de presó la condemna a un violador a qui l'any 2013 va imposar set anys de presó per haver agredit sexualment una noia. La sentència explica que cal aplicar a l'acusat la nova llei del només sí és sí perquè li és més beneficiosa. La nova llei fixa una forquilla de penes d'entre 4 i 12 anys, mentre que el marge que establia l'anterior normativa era d'entre 6 i 12 anys.

HTML Telèfons Violències Masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats