Violència masclista

El jurat declara culpable l'home que va gravar la parella mentre moria d'un atac diabètic

Les acusacions demanen una condemna de presó permanent revisable

ARA
2 min
L'home acusat de deixar morir la dona i gravar-la mentre agonitzava, durant el judici a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaLa va deixar patir durant hores fins que va morir i va gravar la seva agonia en vídeo. El jurat ha declarat culpable l'home acusat de deixar morir la seva parella mentre patia un atac diabètic. Els fets van passar a Viladecans el juny del 2019. La víctima va demanar ajuda a l'acusat, que, tot i ser allà mateix i ser diabètic com ella, no només no va ajudar-la ni va trucar a emergències, sinó que va estar gravant-la durant hores amb el mòbil.

La Fiscalia i l'acusació particular demanen per a l'home, a qui han jutjat aquests dies a l'Audiència de Barcelona, la presó permanent revisable, la condemna més alta prevista pel Codi Penal espanyol. També volen que la condemna tingui en compte els maltractaments anteriors a la dona i que el jutge li imposi 11 anys més de presó per aquest fet i la llibertat vigilada durant deu anys més. Així mateix, demanen una indemnització de 710.000 euros per als familiars de la víctima.

Ara el jutge haurà de redactar la sentència a partir d'un veredicte que no ha estat unànime, però que sí que és contundent a l'hora d'assenyalar l'home com a responsable de la mort de la dona. Els nou membres del jurat no tenen cap dubte que l'home havia maltractat la víctima amb anterioritat ni tampoc que la menystenia en públic i en privat "per aconseguir que se sentís inferior com a dona". També coincideixen que la nit dels fets va deixar morir la dona, que era "especialment vulnerable" a causa de la diabetis que patia, però que no hauria mort si l'acusat l'hagués ajudat.

Víctima i acusat eren parella des de feia alguns mesos. Ell la controlava i la maltractava i ella li tenia por. Tanta que unes setmanes abans va demanar a la seva exparella que s'emportés a viure amb ell el fill que tenien en comú, menor d'edat. Durant aquells dies les agressions es van tornar més freqüents i ella es va tancar a casa per por i per vergonya que el seu entorn ho descobrís.

Per això la nit dels fets, quan va veure que patia una pujada de sucre, va demanar ajuda a l'acusat. L'home es va presentar a casa seva, però en lloc d'ajudar-la va contemplar "impassible" com es deteriorava, i tot i que ella suplicava, no va fer res per intentar que se salvés.

Intencionadament

Malgrat que el jurat ha mantingut discrepàncies a l'hora d'establir si l'acusat va deixar morir la víctima intencionadament, finalment set dels nou membres han establert que l'home era perfectament "conscient" del desenllaç que es produiria a causa de l'atac diabètic.

Durant el judici, el processat va al·legar que es pensava que la dona "estava col·locada i que es posaria bé" i va assegurar que havia gravat la seva agonia per ensenyar-li els vídeos l'endemà i demostrar-li quins riscos patia quan es drogava. Set dels nou membres del jurat descarten aquesta tesi i consideren que l'home no només va deixar morir la dona expressament, sinó que també va provocar un gran patiment a la víctima "a consciència".

La va gravar mentre s'apagava, despullada i defallida, intentant demanar ajuda sense que ell fes ni el gest de mesurar-li el nivell de glucosa o de trucar a emergències. De fet, es va posar a dormir i l'endemà al matí, abans d'anar a la policia a explicar els fets, va passar per un taller de cotxes.

Assassinat amb traïdoria

D'altra banda, un jutge ha condemnat a divuit anys de presó un altre home per matar a cops de destral la seva parella a Terrassa el 2018. El jurat el va declarar culpable d'assassinat amb traïdoria, però va descartar l'acarnissament. La sentència l'obliga a indemnitzar la família de la víctima amb 95.000 euros i estableix que un cop surti de la presó, el condemnat estigui cinc anys més en llibertat vigilada.

stats