Un 12,5% de les dones de l'Estat han patit violència física o sexual, gairebé la meitat que la mitjana europea

El govern central defensa que a "Espanya s'han fet moltes més actuacions que a la resta de països de la UE"

Un 12,5% de les dones de més de 16 anys residents a l'Estat han patit violència física o sexual per part de les seves parelles o exparelles, gairebé la meitat de la mitjana europea, que és d'un 22%. El ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha presentat aquest dilluns els resultats preliminars de la 'Macroenquesta de violència contra la dona 2015', en què es posa de manifest que Espanya millora amb escreix els percentatges de mitjana europeus.

Pel que fa a la violència física, un 10,3% de les 10.171 enquestades han admès haver-ne patit alguna vegada, mentre que la mitjana europea és del 20%. En l'únic percentatge en què l'Estat suspèn és en violència sexual. Un 8,1% de les enquestades han admès haver-ne patit algun cop, mentre que la mitjana de l''Enquesta de violència contra les dones del 2014' de l'Agència Europea de Drets Fonamentals (FRA) és d'un 7%. En aquest sondeig de l'any passat, les enquestades van ser ciutadanes residents a la UE d'entre 18 i 74 anys, per tant, la mostra era diferent.

Espanya, una exemple per al nord d'Europa

La delegada del govern espanyol per a la violència de gènere, Blanca Hernández, ha defensat que "a Espanya s'han fet més actuacions que a la resta de països de la UE". "El treball realitzat sembla que serveix per aconseguir una reducció del nombre de les víctimes de violència de gènere", ha afegit. En aquest sentit, ha posat la gestió de l'executiu com a exemple per a països del nord d'Europa, on les xifres són molt més altes. De fet, Hernández ha explicat que l'Estat està assessorant el govern de Noruega sobre una llei de protecció integral de la dona.

Pitjor situació entre les adolescents

Espanya també està per sota de la mitjana de la UE pel que fa a l'anomenada violència psicològica de control, un 25,4% enfront un 35% europeu al llarg de la vida. Si es té en compte l'últim any, aquest percentatge és d'un 9,2%. Aquest tipus de violència es produeix quan la parella tracta d'impedir que et vegis amb els amics, que et relacionis amb la família directa o bé s'enfada si parles amb algun altre home o dona.

Aquest percentatge augmenta de forma dràstica entre les adolescents, tal com ja va posar de manifest fa dos mesos una enquesta del ministeri de Sanitat i Igualtat en què es constatava que un terç de les menors toleren que la seva parella els controli. Ara, en la macroenquesta presentada aquest dilluns, una de cada quatre enquestades de 16 a 19 anys admeten que la seva parella els ha volgut controlar l'últim any.