SUCCESSOS
Societat 06/07/2011

Les bandes juvenils violentes a Catalunya: tenen 3.500 membres entre 12 i 25 anys i són de 40 nacionalitats

Els Mossos detecten dotze grups entre els quals destaquen els Latin Kings, els Ñetas, els Trinitarios, els Mara Salvatrucha o els Mara 18

Marta Català
2 min

BARCELONAEls Mossos d'Esquadra han creat una unitat especialitzada en bandes juvenils violentes, un fenomen social que afecta 3.500 joves a Catalunya, la majoria de procedència iberoamericana. Aquesta Unitat dirigida per l'inspector Lluís Paradell, estarà formada per una trentena d'agents especialitzats en bandes.

Segons els Mossos, actualment a Catalunya la xifra de membres de bandes juvenils violentes s'estima en unes 3.500 persones que representen diverses nacionalitats (fins a 40 nacionalitats diferents, inclosa l'espanyola).

Es calcula que a Catalunya conviuen fins a una dotzena d'aquests grups, entre els quals destaquen els Latin Kings, els Ñetas, els Trinitarios, els Mara Salvatrucha o els Mara 18, entre d'altres.

Segons els Mossos, alguns grups es subdivideixen en faccions que sovint també protagonitzen episodis de confrontació entre ells. Les noves bandes juvenils violentes aparegudes en els darrers anys a Catalunya i en d'altres indrets de l'Estat Espanyol s'inspiren en el model de les Street Gangs originàries d'Amèrica del Nord, que incorporen una sèrie de característiques que les diferencia de la idea de banda urbana tradicional.

Les Streets Gangs, segons la definició d'Eurogang, són "un grup juvenil, durador, amb orientació cap al carrer i altres espais públics, amb una identitat grupal definida, de forma primordial, per a la participació en activitats delictives"

L'edat dels integrants d'aquests grups acostuma a oscil·lar entre els 12 i els 25 anys. Segons els Mossos, són grups que tenen orientada la seva activitat al carrer, principalment en zones públiques com ara parcs, zones esportives, zones d'oci, discoteques, etc.

Usen l'estètica hip hop, els collarets i els mocadors amb uns colors determinats. També solen ser habituals gorres amb visera com les que s'utilitzen per jugar a beisbol. Tenen una estructura jeràrquica, utilitzen elements simbòlics i la violència.

L'any passat, segons les estadístiques policials es van registrar un total de 1550 infraccions penals i administratives comeses per membres de bandes juvenils violentes, fet que representa un augment del 19,8% respecte l'any passat i un 21,6% respecte el 2008.

stats